Is een mooie zonsondergang tegelijkertijd een mooie zonsopkomst?

Vandaag een geweldig boeiende ingezonden vraag op Wateengast! Een tijdje geleden vroeg Benthe zich namelijk af of een mooie zonsondergang op hetzelfde moment een mooie zonsopkomst is als je het vanaf de andere kant van de horizon bekijkt. En die vraag is natuurlijk net zo mooi als dit fenomeen!

En als ik heel eerlijk ben, weet ik het antwoord niet zo uit mijn hoofd. Nu kan ik natuurlijk een heel onzinverhaal ophangen om me zelf daar een beetje uit te lullen, maar dat zou de schoonheid van deze vraag teniet doen. En dus heb ik voor de verandering even mijn wetenschappelijke schoenen aangetrokken en ben ik op onderzoek uitgegaan. Het leek me verstandig om hierbij de professionele hulp in te schakelen van de slimste zielen ter wereld die hier een goed antwoord op kunnen geven. Met die insteek heb ik het gevraagd aan de beste fysicus die ik ken: mijn vader. Als iemand dit zou moeten weten, is het Papa Onlein wel!

En ja hoor, natuurlijk had hij het antwoord! Wat een held. In de regel zal het volgens hem aan de andere kant waarschijnlijk net zo mooi moeten zijn, omdat je tegen hetzelfde wolkendek aankijkt. Die mooie rode kleur bijvoorbeeld komt door de samenstelling van de hoogste wolkenlaag, en die is hetzelfde als je het aan beide kanten bekijkt. Supergaaf om te weten!

Mijn vervolgwens zou nu zijn om dit aan een werkelijk experiment te onderwerpen, maar hoe doe ik dat? Ik kan natuurlijk een mooie zonsondergang afwachten, en dan iemand aan de andere kant van de wereld uit zijn bed bellen om als de sodemieter naar de zonsopkomst te gaan kijken, maar ik denk niet dat mensen het erg leuk vinden als ik dat doe.

En hoe ver moet diegene dan eigenlijk precies wonen? Voor ons moet het op zijn minst verder zijn dan Engeland, want daar gaat de zon maar net iets later onder dan bij ons. En zou de oostkust van Amerika dan weer te ver weg zijn? Ik weet het niet… Nu kan ik dat ongetwijfeld ergens opzoeken of uitrekenen, maar vooralsnog heb ik dat nog niet kunnen doen.

Maar geloof me Benthe, die wens heb ik zeker! Mocht ik hier in de toekomst nog eens werk van maken ben jij natuurlijk de allereerste die het hoort. Bedankt voor je vraag!

Deze ingezonden vraag is met grote dank en hulde aan Benthe! Mocht je nog eens iets willen weten hoor ik het graag 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *