Is God een discjockey?

Zo halverwege oktober speelt elk jaar de vraag weer op of God nou al dan niet een disc jockey is. De meningen zijn hierover verdeeld, waarbij vooral theologen en gelovigen een hele stellige positie in lijken te nemen. Omdat ik nou eenmaal deze supernuttige website heb, zoek ik dit graag voor jullie uit. Dus, waar hebben we eigenlijk over als iemand beweert dat God een DJ is?

Een disc jockey is van oorsprong de meneer of mevrouw die platen op een platenspeler legt. Hij kan dit zo goed dat hij er vaak veel aanzien, status en soms zelf geldelijke vergoedingen aan ontleent. Een God daarentegen ontleent zijn aanzien, status en soms zelf geldelijke vergoedingen eerder zaken als het scheppen van werelden, oordelen over personen en het spiritueel zingeven aan het bestaan van mensen. Dat is allemaal net wat anders.

Is God dan geen DJ? Nou, dat is te kort door de bocht. Als je een hele wereld kan scheppen kan je naar mijn idee namelijk ook best een paar plaatjes aan elkaar mixen, zonder hem buiten de maat te laten slaan door het geweld van je eigen platentektoniek. Er is dus eigenlijk geen enkele reden te verzinnen om aan te nemen dat God géén DJ is. En laten we eerlijk zijn: we weten niet eens echt of ie bestaat. Hoe kunnen we dan in DJ’snaam weten wat ie in zijn vrije tijd doet?

Dus sja, wie kan het zeggen? Ik niet, voor deze ene keer….

You May Also Like