Is het de moeite waard om eerste klas te reizen in de trein?

Vandaag heb ik iets unieks gedaan in mijn leven. Voor het eerst in mijn 35 jaren heb ik namelijk de keuze gemaakt om wat extra te betalen om eens eerste klas te reizen in de trein. Deze onbereikbare wereld heeft me namelijk altijd zo ontzettend gefascineerd. Wat gebeurt daar toch achter die glazen deuren allemaal voor moois dat het kennelijk te verantwoorden valt om complete stukken trein buiten gebruik te stellen voor het gewone publiek?

Altijd als ik een flinke afstand moet afleggen in de trein kijk ik even in de zogenaamde Spoordeelwinkel van de NS of er aanbiedingen zijn. Dit keer was dat er: voor 25 euro een dagretour 1e klas. Aangezien ik naar het eind van de wereld moest in Arnhem is dit best een prima deal. Dacht ik. Niet dus.

Want vanmorgen stond ik daar om half 7 klaar om in te checken, maar toen bleek dat ergens onderaan de voorwaarden stond dat je je kaartje pas na 9 uur mag gebruiken. Bummer! Toen heb ik dus alsnog tweede klas moeten reizen en 20 euro extra moeten lappen voor een gewoon ticket. Daar gaat mijn spoordeel.

Maar op de terugweg nam ik mijn revanche! In de trein naar Schiphol (daar mocht ik namelijk instappen van de lieve conductrice terwijl ik eigenlijk naar Haarlem moet, de heldin!), zat ik eindelijk voor het eerst in mijn leven eerste klas. Mijn eerste indruk? God, wat een stoffige aftandse bende! De stoelen zijn allemaal hoekig, hard, verlept en boven alles vooral heel erg beige. Precies het beige zoals bejaarden dat graag zien.

Als je van beige houdt is dit natuurlijk echt helemaal te gek

En dat zijn dan ook gelijk mijn medemensen hier. Ergens verderop zit een meisje te werken, ongetwijfeld met een business NS kaart van de zaak, maar de rest van het eerste klas volk is vooral heel erg oud. En die houden van beige. Dat vind ik natuurlijk heel leuk voor ze, maar waarom lezen ze dan die beige letters ‘stiltecoup√©’ niet een keertje? Kletsen doe je maar bij de bingo of in je kantklosklasje!

Nee, ik liep net even door de tweede klas en ik moet oprecht eerlijk bekennen dat ik me daar veel meer op mijn gemak voel. Die stoelen zijn strakker en zitten gewoon wat lekkerder. Ok, je hebt misschien 5 centimeter minder zitvlak, maar om daar nou zoveel extra voor te lappen?

Voor mij is de eerste klas dan ook vooral een doorgeprikte bubbel vandaag. Ik had er zoveel meer van verwacht, maar het is gewoon een standaardtreinstel in het beige met veel lege stoelen en daartussen wat kletsende bejaarden. Wat mij betreft zou de NS er dan ook zeker verstandig aan doen om te stoppen met dit achterhaalde concept. De treinen zitten overvol, waarom hou je hier dan nog ruimte voor vrij?

Het is maar een tip NS, want als ik zo om me heen kijk ziet het er nou niet bepaald rendabel uit met al die lege stoelen en 65 plus kaartjes!

Hier nog een kleine hulp om te zien of de eerste klas voor jou de moeite waard is:

Wanneer is eerste klas iets voor jou?
– als beige je lievelingskleur is
– als je graag nieuwe bejaarden leert kennen
– als je te veel geld hebt om door de wc te spoelen
– als de baas betaald en je het niet op een andere manier kan regelen

Wanneer is de eerste klas niets voor jou?
– als je gezond verstand hebt

 

EDIT: nadat ik in de reacties hieronder gewezen werd op mijn oneerlijke benadering van een grote groep mensen uit onze samenleving, zou ik jullie vriendelijk willen verzoeken om overal waar het woord ‘bejaarden’ staat, dit in je hoofd te vervangen door ‘mensen met een antieke achtergrond’. Dat is natuurlijk wel zo netjes. Bedankt.

You May Also Like

1 Comment

  1. Wat een negatief gezeur is dit weer zeg met het favoriete onderwerp ouderen. Kennelijk niet intelligent genoeg voor een heldere uiteenzetting van wat het verschil echt is.
    Enne…,hopelijk is zij ooit ook een bejaarde tenzij zij/hij dat niet wilt natuurlijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *