Is het normaal om een boom in je woonkamer te zetten?

Nee, natuurlijk niet. Maar omdat iedereen het doet valt het niet zo op. Normaal gesproken worden we door ons gezonde verstand teruggeroepen zodra we een boom door onze voordeur naar binnen proberen te slepen, maar gek genoeg lijkt iedereen dit in de maand december de normaalste zaak van de wereld te vinden. Wat is dat toch waardoor we allemaal opeens onze zelfbeheersing verliezen?

De meeste mensen noemen die waanzin ‘kerststemming’. Dat is een sociaal geaccepteerde staat van verminderde ontoerekeningsvatbaarheid. Dan lijken mensen er opeens geen bezwaar meer tegen te hebben als je honderden lampjes in een boom hangt, er hier en daar wat glimmende ballen tegenaan kwakt en er zonder verdere uitleg een lelijke trein rondjes omheen laat rijden. De buurman zie je immers ook met een grote spar achterop zijn fiets over straat zwalken. Dan is er toch niks aan de hand?

Ook is het tijdens deze kerststemming helemaal niet erg om je compleet ongans te eten en drinken en elkaar tot huilens toe eens goed de waarheid te vertellen. Onder het mom van de kerststemming is zelfbeheersing immers toch het laatste wat er van je verwacht wordt. Wat dat betreft is het net Carnaval. En omdat we toch zo lekker bezig zijn met z’n allen, steken we rond de jaarwisseling ook nog eens voor een paar miljoen aan bommen en kleurrijk afweergeschut de lucht in. Waarom ook niet?

Ja, de kerststemming is een wonderlijk, maar ó zo gezellig fenomeen! Ik hou er ontzettend van. Maar let er wel  op dat je de kerststemming alleen in december aan zet. De rest van het jaar wordt van je verwacht dat je je een beetje normaal gedraagt. Dan laat je bomen gewoon in het bos staan.

Vet gezellige kerst allemaal!

 

You May Also Like