Kan een regenworm ook blij zijn?

Het klinkt misschien een beetje als een filosofische vraag, maar dat is het allerminst. Want ook al lijkt een regenworm op het eerste gezicht op niet veel meer dan een glibberig hoopje nutteloos leven, ook dit beestje heeft een soort van doel in zijn leven toch? Sterker nog: in essentie is zijn zin van het leven volgens mij echt niet anders dan die van ons: geniet ervan. En hoewel een regenworm waarschijnlijk heel andere dingen leuk vindt dan ik, wedden dat hij net zo goed hobby’s en interesses heeft die hem blij en tevreden kunnen maken?

Zo weet ik bijvoorbeeld van hem dat hij het werkelijk te gek vindt om iets met regen te doen. Daar hangt ie zowat zijn hele bestaan aan op en kan je het altijd midden in de nacht voor wakker maken hoor. En als ie dan zijn slaapkop of –staart (ik heb geen idee wat wat is) boven de grond uitsteekt, is ie echt wel knettersblij als ie gelijk een fikse regendruppel op z’n bakkes krijgt hoor!

En tegelijkertijd weet ik net zo goed van hem dat hij zeker weten niet blij is als blijkt dat het weer een lompe basterdmeeuw was die een stevige regenbui heeft lopen faken met zijn lelijke platpoten. Zo is ook het leven van een regenworm uiteindelijk niets meer dan een emotionele rollercoaster tot ie een keer het loodje legt. Zijn wij daarin ook maar iets anders?

Gek genoeg, denk ik serieus van niet. Er zit bij misschien iets meer geouwehoer omheen, maar de kern van het bestaan is in essentie echt niet anders dan al het andere leven op deze aarde hoor.

Dan weet je dat 😉

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *