Kan je goed nerden met een Raspberry Pi?

Goedemorgen allemaal! Hier een klein bericht live uit het Nerdhoekje voor nerds van Wateengast. Want as we speak zit ik weer met een nieuwe tijdelijke hobby te kloten hoor: GPIO via een Raspberry Pi. Wablief?

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, een Raspberry Pi is een soort mini-computertje waar je allemaal basic dingen op kunt doen, maar dan in zakformaat. Als groot bewonderaar van computers en electronica, kan ik daar natuurlijk alleen maar van genieten. Je kunt er echt van alles mee doen (als je dat leuk vindt tenminste). Zelf heb ik twee van die dingen: eentje in de meterkast om de sensoren in mijn huis mee te ontvangen (vooral de slimme meter uitlezen en een multisensor voor temperatuur, beweging, luchtvochtigheid, etc.) De andere Raspberry Pi lag een beetje stof te vangen. Tot vandaag! In mijn wekelijkse vrije ochtenduurtjes ben ik er voor de grap namelijk weer eens mee gaan spelen. En dat is best wel leuk!

Op de Raspberry Pi draait een basis operating system en hij is via wifi verbonden aan mijn netwerkje. Thuis kan ik er dan via elke computer verbinding mee maken via SSH. Nu heb ik dat gedaan in mijn geliefde VS Code op mijn geliefde MacBook. Het resultaat is dat ik daar geliefde Python-scriptjes op kan schrijven, die ik dan draadloos kan uploaden en aftrappen op de Raspberry Pi. Mocht je nog steeds lezen en hier een keer benieuwd naar zijn, stuur me dan vooral een berichtje 😉

Vervolgens hang je een breadboard aan de pinnetjes van je Raspberry Pi, en dan kan je los! Met de superhandige Python-library “GPIO Zero” (link naar docs en voorbeeldjes) kan je eenvoudig alle sensoren inlezen, circuitjes aansturen en bijvoorbeeld lampjes laten branden o.i.d. Het zijn allemaal geen epische toepassingen vooralsnog, maar het is hartstikke leuk om zo die prachtige werelden van electronica en programmeren bij elkaar samen te zien komen.

Nu ga ik maar weer snel verder, voordat mijn vrije ochtend er alweer opzit. Het meest recente dat ik heb gemaakt is natuurlijk een volledig werkende “Wateengast-machine”. Wat ie doet? Elke keer dat ik op de knop druk gaat er een lampje branden en verschijnt de text “Wat een gast!” op het beeldscherm van mijn laptop! Jawel.. dat is niet mis. Ik denk dat ik hier best nog wel eens rijk mee kan worden! 🙂

Dit is de knop van de Wateengast-machine:

Mocht je er nu ook eentje in huis willen halen, dit is de nieuwste versie van de Raspberry Pi (de “krachtigste”, maar die kracht heb je meestal eigenlijk helemaal niet nodig):
En als ik er zelf nog eentje zou kopen, zou ik eerder voor deze gaan. Versie 3 kan hetzelfde, maar is dan iets kalmer in het gebruik (minder warm, werkt wat stabieler, etc):

Veel plezier!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *