Keukenzout volgens kenners inderdaad wit van kleur

Vandaag is een grote dag voor de wetenschap. Woordvoerders van het Internationaal Zoutkundig Genootschap hebben namelijk bevestigd dat keukenzout inderdaad overwegend wit van kleur is. Dit vermoeden bestond al een tijdje in de maatschappij, maar nu een meerjarige studie eindelijk afgerond is kan het instituut dit vermoeden ook echt bevestigen.

Tijdens het onderzoek werd gedurende een periode van 7 jaar elke dag door een groep van 42 wetenschappers naar keukenzout gekeken. De onderzoekers moesten opschrijven welke kleur zij meenden te herkennen en of ze dit heel zeker wisten. Op dagen met slecht zicht (bijvoorbeeld omdat het donker was) werd een lamp gebruikt. Na afloop van deze 7 jaar werd de balans opgemaakt in een grondige analyse. Hiervoor stonden nog 3 jaar gepland, en dat werd op het nippertje gehaald.

Uit de analyse bleek dat in vrijwel alle gevallen de kleur wit opgeschreven is. Zeker omdat de onderzoekers die een placebo voorgeschoteld kregen (een banaan) altijd de kleur geel op hadden geschreven, vonden analisten dit een voldoende aannemelijk bewijs dat keukenzout inderdaad wit is. Toen dit besef bij iedereen doorgedrongen was werd gelijk een taart besteld. Die ging bijna helemaal op.

Het hele onderzoek heeft 10 jaar en 17,4 miljard euro gekost (inclusief €17,50 voor de taart). Critici vinden dit een beetje veel, maar daar staat wel een mooie conclusie, veel werkgelegenheid en 42 proefschriften met promoties tegenover. “Dat is toch ook wat waard?”, aldus een zichtbaar trotse woordvoerder van het IZG.

En zo is dat maar net.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *