Komt er ooit een einde aan die coronacrisis?

Oei! Ik scande net eventjes het nieuws, en toen zag ik tot mijn schrik dat IJsland weer wat coronamaatregelen gaat terugdraaien. De reden dat ik daarvan schrok, is dat ik gisteren toevallig op de kaart zag dat IJsland zo’n beetje de mondiale koploper is op het gebied van vaccineren. Zou dat dan betekenen dat onze ‘verlaat de gevangenis’-kaart niet aan het werken is?

Nou, voor een deel. Die deltavariant heeft ons volgens mij gewoon keihard ingehaald. Dat gaat natuurlijk sneller aan landen met meer freeriders die zich niet willen laten prikken, maar ook in landen waar wel veel mensen gewoon sociaal doen komt het kennelijk nog voor. De enige manier om die race dan te gaan winnen, is door grootschalige verspreiding voor te blijven. En dat kan alleen als de hele wereld meedoet.

Aan de ene kant moeten we dus vooral armere landen blijven helpen met prikken, maar ik denk dat we aan de andere kant voorlopig dus ook maar even moeten gaan wennen aan die ‘booster’-prikken (een soort update van je huidige vaccinatie). De deltavariant gaat namelijk vanzelf over in de epsilonvariant (lijkt me), en dan kan je lichamelijke software maar beter up to date zijn.

Maar ja, zolang er zo veel mensen zijn die nog steeds liever het virus gewoon zijn gang laten gaan door niet mee te doen aan het prikken, blijft het dweilen met de kraan open. En die mensen worden dan steeds chagrijniger en rebelser, en zo komt er vrees ik nooit een einde aan die coronacrisis. We kunnen er dus maar beter aan wennen. In elk geval voor de komende jaren.

Maar gelukkig gaat me dat best wel goed af.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *