Krijgen er meer mensen hoogtevrees van hun studieschuld?

Voor veel mensen van mijn leeftijd is het hebben van een studieschuld net zoiets als het hebben van een rechterarm: het hoort er gewoon bij. Maar eigenlijk is dat natuurlijk absurd. Het is helemaal niet zo prima om tienduizenden euro’s aan schuld te hebben die 15 jaar op je inkomen drukken. Lig je daar dan niet van wakker?

Nou, gek genoeg dus niet. Ik heb tijdens zo’n beetje mijn hele studietijd maximaal geleend en heb daar een heerlijke tijd van gehad. Mijn besteedbare inkomen van toen haal ik nu bij lange na niet, maar dat geeft ook niet. Ik ga ook niet meer elke dag naar de kroeg, feestjes en festivals en dus heb ik ook veel minder geld nodig dan toen. Om die reden denk ik dat ik het achteraf ook echt niet anders had gedaan, hoe gek dat misschien ook klinkt.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik nu nog steeds echt wel flinke hoogtevrees krijg als ik zie hoeveel ik nog steeds moet aflossen. 35K is op dit moment nog altijd de schade! En dan ben ik dus al jaren bezig met aflossen. “Sodeknetters” noemen ze dat volgens mij in financiële termen.

Je leeft (waarschijnlijk) maar één keer. Hoe hoog is jouw studieschuld?

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *