Lemmings voor op je smartphone. Is het wat?

Het voelt als de dag van gisteren, dat ik met een schoolvriendje op een verduisterde zolderkamer het blauw-groene floppy van Lemmings in zijn lompe Amiga duwde. Voor iedereen die geen 100 jaar geleden geboren is: de Amiga was een soort Playstation maar dan compleet onbetrouwbaar en ongebruiksvriendelijk. Nadat je een paar minuten naar het geknor van je floppy hebt zitten luisteren mag je maar duimen dat er iets gebeurde op je scherm. Maar áls er dan wat gebeurde was het vet. Supervet.

Zo ook het spel Lemmings. Aanvankelijk hadden we geen idee wat we met dat spelletje aanmoesten, totdat we doorkregen dat die lollige kleine mannetjes allemaal een brute dood te wachten stond als je niet uitkeek. En dat was een grafisch spektakel voor die tijd joh. De rode pixels spatten over je scherm en met een hele hoop fantasie was dat vast een geweldig spannende gebeurtenis op je scherm. Het smaakte in elk geval altijd naar meer. En een lol dat we hadden!

Nu, bijna 30 jaar later, was ik dit avontuur bijna vergeten. Totdat ik door de android store aan het bladeren en opeens een nieuwe Lemmings voorbij zag komen. Nadat de hierboven gereconstrueerde flashback afgelopen was heb ik hem gelijk geinstalleerd en ik ben er voor gaan zitten. Zou dit net zo vet zijn als vroeger?

Nou, kleine spoiler: nee. Bij lange na niet. Maar even voor de vorm:

Lemmings voor je smartphone – is het wat? Op je smartphone is Lemmings een soort eentonig gerandomiseerd puzzelspelletje dat vrij snel begint te vervelen. Aanvankelijk lijkt het nog wel lollig en uitdagend, maar na een leveltje of 5 ken je het wel en ga je liever weer wat doen met je leven, zoals bijvoorbeeld kantklossen of bowlen of zo. Dat is immers een stuk spannender.

Kwaliteit – het spelletje is best mooi gemaakt hoor, maar doordat er doorakkeren van die leveltjes compleet zinloos aanvoelt heb je geen enkele behoefte om er langer mee door te gaan. Het is een beetje zoals naar gras kijken in Friesland: best mooi hoor, maar je schiet er nou eenmaal gewoon niet zoveel mee op.

Tijd die je eraan kwijt bent: het liefst zo min mogelijk. Bij mij duurde het een uurtje te lang voordat realisatie van tijdverspilling tot me doorgedrongen was.

Tijd-kwaliteitverhouding: 1,5. Er zijn zo ontzettend veel mooiere dingen om te doen met je leven! Kies hier bijvoorbeeld maar iets uit. Vrijwel alles is beter.

Kan ik het aanraden: alleen als je net als ik een jeugdherinnering hebt aan die lollige ventjes. Dan kan je best even spieken, alvorens weer snel door te lopen.

Wat me bij zal blijven: vroeger was vrijwel niks beter, maar de herinnering aan sommige dingen uit het verleden toch zeker wel.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *