Mag ik mijn dochter Legionella noemen?

Ik zou niet weten waarom niet! Voor zover ik weet staat er namelijk nergens in de wetboeken dat je je kinderen niet naar een bacteriƫngeslacht van de orde legionellales zou mogen noemen. Wel wordt er van alles gezegd over maatregelen en preventie van een legionella-uitbraak, maar zolang jij je dochter een beetje in bedwang houdt is er volgens mij niemand die daar een punt van zou mogen maken.

Verder staat in artikel 4 van het burgerlijk wetboek alleen maar dit:

“De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.”

Over dat laatste kunnen we snel zijn, want volgens de telefoongids heeft niemand Legionella als achternaam in Nederland:

Dan gaat het er alleen nog maar om of die ambtenaar het ongepast vindt, en dat is een heel persoonlijke kwestie. Als jij daar met je dochter aan komt zetten en je vertelt de ambtenaar eerlijk dat je dochtertje een hele complexe groeicyclus kent die zich voornamelijk intracellulair afspeelt in protozoa, en dat ze onder normale omstandigheden echt in alle sanitaire installaties kan voorkomen, dan zal die ambtenaar onmogelijk nog kunnen zeggen dat Legionella geen gepaste naam is voor je dotje.

Ik zou dus zeggen: ga ervoor! Het is in elk geval origineel.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *