Nieuwe nerderigheid: crowd simulation met AI

Hoi allemaal! Dit weekend geniet ik van mijn laatste tintelvrije weekendje voordat ik weer aan de volgende chemokuur begin, en ik heb dat gedaan door weer lekker nerderig te programmeren met die nieuwe game engine die ik aan het leren ben (Unity). De vorige keren maakte ik daar spelletjes mee waarin je Harm de Ellendeldarm aan gort kon rijden (Harmageddon) of met een snowboard kon uitschakelen (Harmski). Deze linkjes zijn alleen te openen via een laptop/desktop, maar mocht je dat nog niet gedaan hebben kan je zeker nog even checken voor een kleine glimlach op je gezicht.

Mijn volgende projectje is iets minder melig geworden, maar potentieel kan ik er wel echt supervette dingen mee doen. Bijvoorbeeld misschien ooit op mijn werk voor Schiphol, als ik na die hele behandeling weer aan het werk ga. Niet dat dit gelijk van pas komt hoor, maar het opent wel deuren voor potentiële nieuwe toepassingen. En dat is altijd goed!

De afgelopen dagen heb ik namelijk een cursus gevolgd over AI in Unity, waardoor ik nu weet hoe je poppetjes uit zichzelf van A naar B kunt sturen en hoe dat werkt. Na afloop daarvan ben ik gaan puzzelen om een extreem versimpelde versie van een vliegveld te maken: poppetjes komen aan en moeten uit zichzelf naar een pier van een bepaalde kleur lopen. Onderweg moeten ze door een filter (beveiligingscontrole), waar om de 3 seconden een poppetje doorheen kan. Het idee is dat je dit kunt voeden met een tabelletje (CSV bestand) waarin staat hoeveel poppetjes er per seconde aankomen met hun bestemming. En dan mogen ze gaan lopen. Superlollig!

Want het werkt allemaal! Althans, tot zekere hoogte. Op dit moment wordt het wel een complete chaos bij mijn securityfilter omdat mensen er gewoon doorheen geduwd worden door de massa achter zich, en vervolgens lopen er nog wat verdwaalde zielen rond die compleet de weg kwijt zijn, maar dat is allemaal makkelijk te fixen. Het mooie van dit experiment is dat ik nu alle bouwsteentjes in huis heb om dit op te schalen naar de werkelijkheid, mocht dat ooit van pas komen. Hoe leuk is dat?

Nou ja, dat verschilt natuurlijk per persoon en ik realiseer me dat dit voor velen van jullie echt oersaaie kost is, maar smaken verschillen en ik vind dit dus echt eerlijk! En mocht je nieuwsgierig zijn geworden, hieronder heb ik een filmpje neergezet van dit experimentje in actie:

(en als je hierboven geen filmpje ziet kan je op deze link naar het filmpje op youtube klikken)

En dat was dus mijn vrije tijd van de afgelopen dagen in een notendop! Wat is het toch fijn om een nerd te zijn zeg… dan valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Ik hoef me tijdens die chemo in elk geval zeker niet te vervelen, en ik ben blij dat ik nog steeds de drive heb om nieuwe dingen te leren en te maken. Dat is veel fijner dan passief achterover leunen terwijl je urenlang naar series kijkt! Excellent.

Tot morgen weer, dan ga ik mijn PowerPICC Solo2 met bliksem voor het eerst gebruiken in het ziekenhuis als ze mijn bloedwaarden gaan controleren voor de volgende kuur, heb ik een gesprekje met de oncoloog en mag ik weer naar de ziekenhuisapotheek voor een nieuwe zak pillen en spullen voor het onderhoud van die picc-lijn. Aan het werk weer, soort van! 😉

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *