Norsemen. Is het wat?

Mijn Thor, wat een verrassing is dit zeg! Voor iedereen die Monty Python een warm hart toedraagt is daar plotseling opeens een prachtige Netflix-serie te bewonderen: Norsemen. Momenteel zijn er twee seizoenen, en waar het eerste seizoen gewoon prima vermakelijk is, is het tweede seizoen bij vlagen werkelijk Pythonwaardig briljant. Ik zal niet zeggen dat het beter is, maar het komt wel angstvallig dicht in de buurt zeg. Mocht jij net als ik van leuke dingen houden kan ik je aanraden om hier ook eventjes voor te gaan zitten. Daar krijg je geen spijt van!

Wat is het in Thorsnaam?

Norsemen gaat over een stel brute Vikingen die in een ranzig bruut tijdperk leven waarin zij dit allemaal de normaalste zaak van de wereld vinden. In deze prachtige setting vol mooie landschappen en oud Keltische muziek speelt zich een verhaal af dat nog wel het meest doet denken aan de droge humor uit de Engelse versie van The Office. Een supergare oversekste Chieftain doet er alles aan om een dorp te leiden op een vriendelijke, gezellige manier. Daarbij wil hij vooral alles investeren in de culturele ontwikkeling van het dorp. In een tijd waarin alles om bruut moorden gaat is dat natuurlijk geen bijster slim plan tussen alle andere gewelddadige stammen in.

Wat maakt Norsemen zo leuk?

Ten eerste natuurlijk de acteurs, aangezien de meesten echt briljant gecast zijn en hun rol heel goed uitvoeren (vooral Varg, de sneaky slechterik is een genot om naar te kijken). Maar de voornaamste reden dat ik hier zo lovend over schrijf is dat deze serie vol zit met geniaal droge conversaties en heerlijk onverwachte wendingen. De metafoor en verwijzingen naar het moderne, saaie zakenleven maken het heerlijk herkenbaar met een contrast die de boel soms fantastisch absurdistisch maakt.

Hoe lang blijft dit leuk?

Misschien nog wel knapper is het dat deze conversaties door blijven gaan zonder af en toe te flauw te worden. Oke, het is natuurlijk niet altijd even briljant en vooral het eerste seizoen komt wat langzaam op gang, maar vooral later is elk gesprek een genot om naar te luisteren. Door subtiel gebruik te maken van komisch camerawerk wordt deze humor nog eens sterk onderstreept. Bijvoorbeeld wanneer langzaam uitgezoomd wordt na een droge conversatie over lunchplannen te midden van een uitgestorven slagveld. Dit soort plaatjes blijven de hele serie door verrassen, en dat is knap.

Dus: de Netflix serie Norsemen. Is het wat?

Jazeker! Ik begon dit verhaal over Monty Python en ik kan eerlijk zeggen dat het tweede seizoen deze serie het niveau van de Britse helden eervol weet te evenaren. Ik heb meerdere keren in mijn eentje hardop gegrinnikt achter mijn TV en dat verlies aan zelfbeheersing is het hoogste wat een televisieprogramma in mijn ogen kan bereiken. Norsemen is dat gelukt en daarvan ben ik zwaar onder de indruk. Kijk dit!

Tijd die je eraan kwijt bent: het zijn 2 seizoenen van 6 afleveringen van een half uurtje. Ongeveer 6 uur in totaal dus.

Kwaliteit: gemiddeld erg hoog, waarbij het zelfs nog stukken beter wordt in het tweede seizoen

Tijd-kwaliteitverhouding: 9,2. Vooral omdat het niet zo lang duurt, maar wel heerlijk ontspannen wegkijkt en je bij vlagen briljant aan het grinniken weet te maken.

Wat me bij zal blijven na het kijken: wat fijn dat er toch nog goede humor gefilmd wordt na Monty Python!

Kan ik het aanraden: Jazeker! Dit is Netflix op z’n leukst.

Dus.
Loki

 

You May Also Like