Onderzoek bewijst: taart en vlaai delen 99,8% van het DNA

Het is feest aan de Universiteit van Haarlem. Vandaag is namelijk eindelijk een jarenlang durende gigastudie afgerond naar de genetische relatie tussen een taart en een vlaai. Onderzoekers hadden aanvankelijk voldoende empirische aanwijzingen om aan te nemen dat vlaai en taart op zijn minst familie van elkaar zouden moeten zijn. Om die reden is in 2001 het Vlaai Genome Project (VGP) gestart. Nu, bijna 20 jaar later, is eindelijk de uitkomst gepresenteerd, en die liegt er niet om.

Onder het genot van een stukje vlaai lieten de ietwat vatsige onderzoekers weten dat ze het eindelijk allemaal met elkaar eens zijn: vlaai en taart zijn zo ongeveer precies hetzelfde. Als je ze allebei ontzettend plat drukt en daarna onder een microscoop legt zien ze er allebei echt vrijwel precies gelijk uit. Een aantal onderzoekers meende 99,7 procent overeenkomst te zien, maar de peergroep zag zelfs wel 99,9 procent gelijkenis. Na vele jaren koffieleuten en overleg zijn de wetenschappers het eindelijk eens geworden: we nemen het gemiddelde. Taart en vlaai delen dus 99,8% van het DNA.

En daarmee is het Vlaai Genome Project toch eindelijk ten einde gekomen. Maar niet getreurd: de onderzoeksgroep heeft al een ander project voor ogen. Ze willen zich nu gaan richten op de genetische relatie tussen Heineken bier en Amstel bier. Het vermoeden bestaat dat daar ook zomaar eens een verband zou kunnen zijn. We gaan het zien.

Veel van de bevindingen zijn overigens terug te lezen in dit 286 pagina’s dikke onderzoeksrapport:

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *