Our Planet van David Attenborough. Is het wat?

Wat een feest! Na een paar stille jaren is er eindelijk weer een nieuwe natuurdocumentaire van David Attenborough uitgebracht. Dat is mijn held, de opa die ik nooit gehad heb, maar altijd heb willen hebben en waar je me midden in de nacht voor wakker mag maken. Het is geweldig dat hij op zijn 117e nog altijd nieuwe documentaires inspreekt. Wat een God is dat toch!

En dit keer doet hij dat voor Netflix, in de serie ‘Our Planet’ die je in 8 afleveringen alle hoeken van de aardbol laat zien. En series zoals deze zijn precies de reden waarom je een HD-televisie hebt aangeschaft. Want wat is het nut van 4000+ pixels, als je ze niet van fantastisch mooie inhoud voorziet? Our Planet is weer een visueel spektakel om je oogbollen bij af te likken.

Daarbij zorgt Sir David Attenborough dat je voortdurend onbewust de warme herinneringen aan je opa ervaart. Terwijl hij praat ruik je bijna die stoffige stenenverzameling van je grootvader, terwijl hij je streng doch liefdevol toespreekt als je een keertje iets ondeugends hebt gedaan. En dat is precies wat David Attenborough steeds doet: hij vertelt je over de mooie aarde, maar tegelijkertijd geeft hij je genadeloos op je flikker omdat jij die aarde naar de klote hebt geholpen. Dat mag je nooit meer doen mensheid! Ok√©, David Attenborough…

Het enige minpuntje van deze serie is bij vlagen misschien wel de muziek. Hieraan merk je dat deze reeks gemaakt is door een bedrijf dat gewend is om spannende series te maken. Terwijl je rustig naar de cirkel van het leven kijkt , gooit een heus orkest je de meest pompeuze stukken om de oren. Daardoor zit je af en toe echt op het puntje van je stoel, maar dat is nou precies de plek waar ik helemaal niet wil zitten tijdens deze serie. Hier lig ik liever languit op de bank, en dat gaat nou eenmaal niet zo lekker als je hart zo snel aan het kloppen is terwijl een dolfijn achter een arme ansjovis aan zit.

Maar desalniettemin is dit weer een serie die je absoluut niet mag missen! Geniet ervan, nu het nog kan. Want helaas komt de onvermijdelijke dag eraan dat mijn lievelingsopa zelf een keer het loodje gaat leggen. Ik hoop niet dat dit de laatste serie van hem zal zijn, maar niemand wordt natuurlijk 150 jaar oud. Dat is de natuur: extraordinary!

Dus, Our Planet op Netflix: is het wat? Jazeker! Als je in het verleden ooit van een BBC-natuurserie genoten hebt moet je dat nu zeker weer doen.

Kwaliteit: dit is hetzelfde team als de BBC dus dan weet je dat het met de kwaliteit wel goed zit!

Tijd die je eraan kwijt bent: het zijn maar liefst 8 afleveringen van bijna een uur, dus reken maar uit!

Tijd-kwaliteitverhouding: 8, al is het maar als beeldbehang. Dit is werkelijk prachtig om te zien.

Kan ik het aanraden? Ja, want David Attenborough.

Wat me bij zal blijven na het kijken van deze serie: wat ben ik blij dat ik geen ansjovis ben.

Tot zover. Extraordinary!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *