Rectificatie: waarom vinden mensen Formule 1 leuk?

Mensen, ik moet eventjes iets rechtzetten. Of rechtzetten, eerder wat aanvullen. Want een tijdje geleden schreef ik namelijk hier een stukje over de absurde rituelen die ik had gezien toen ik voor het eerst in mijn leven een kwartiertje naar de Formule 1 had gekeken. Veel van die dingen sta ik nog steeds helemaal achter, maar ik moet mijn verhaal wel wat nuanceren nu ik gisteren voor het eerst in mijn leven een volledige race gezien heb. Want stiekem is het dan eigenlijk gewoon best wel vet. Heel erg vet!

Voor wie onder een steen leeft: gisteren was er voor het eerst na 36 jaar weer een Formule 1 race in Zandvoort, en die is gewonnen door het zoontje van Jos Verstappen (Max heet ie). Dat is leuk nieuws voor Nederlanders die ervan houden dat andere Nederlanders wedstrijden winnen. Op zich vind ik het zelf natuurlijk ook wel tof dat ie heeft gewonnen hoor, maar wat ik gisteren eigenlijk boeiender vond was het hele tactische spel dat daaraan vooraf ging. Met name door zijn directe concurrenten van team Mercedes.

Die lui reden namelijk de hele tijd op plaats 2 en 3, maar door zo nu en dan een geniepig trucje in te zetten konden ze het Max zelfs van die positie nog verdomde lastig maken. Door bijvoorbeeld tactisch van banden te gaan wisselen, of op de rechte stukken een zogenaamde DRS klep open te zetten (een soort Mario Kart-achtige superpaddo, maar dan waarschijnlijk ter waarde van een half miljoen euro of zo). Het resultaat was een tactisch schaakspel dat tot aan de laatste bocht wist te boeien.

En wat ik me nu vooral realiseer, is dat mijn hele ervaring van gisteren alleen maar zo mooi was omdat ik er helemaal inzat. Ik zat bij geweldige vrienden thuis die me er ook nog eens alles over konden vertellen, en als je dat allemaal meekrijgt is het echt gewoon heel erg vet om naar te kijken! Ik heb er in elk geval van genoten, en ik denk er nog steeds met een heel blij gevoel aan terug. Dat smaakt naar meer!

Het enige nadeel? Die wedstrijden duren alleen 2 uur lang, en 2 uur lang geconcentreerd televisie kijken op een zondagmiddag is er bij ons thuis met schreeuwende kinderen gewoon echt even niet bij. Balen! Maar ja, ook die gastjes worden groot. Net als Max. En als Max zelfs een WK kan winnen, dan kunnen mijn kinderen op een gegeven moment toch ook wel gewoon 2 uur lang televisie kijken met hun papa?

Ik kijk er in elk geval naar uit. Formule 1 is gewoon vet!

I stand corrected.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *