Is het leuk om te gaan hardlopen tijdens een wolkbreuk?

Een buitje tijdens het hardlopen kan lekker zijn. Maar hoe zit dat met een complete wolkbreuk? Ik zocht het voor jullie uit. Helaas.

Zojuist ben ik namelijk eindelijk weer een beetje opgedroogd nadat ik tot onder mijn huid vol water ben gelopen tijdens een uurtje hollen. De eerste helft had ik nergens last van, maar halverwege brak opeens de spreekwoordelijke pleuris uit. Rukwind, onweer, kou, harde tepels: dit half uurtje had het allemaal. Maar het woord dat me het meeste bij is gebleven is toch wel dit: ongemak. Heel veel ongemak.

Dit ongemak had ook een invloed op mijn emotionele gestel. Binnen een half uur heb ik vrijwel alle gangbare emoties door mijn lijf voelen gieren. Verbazing, trots, verdriet, angst, optimisme, neerslachtigheid, opluchting: je kunt het zo gek niet verzinnen en ik heb het gevoeld. Maar nu het eenmaal achter de rug is was het stiekem toch best wel lekker, zoals eigenlijk iedere regenbui tijdens het hardlopen best wel lekker is. Een wolkbreuk geeft het geheel wel een extra dimensie, en wel door deze elementen:

  • Verrassing: je weet nooit precies waar de volgende rukwind vandaan komt. Hoe diep die plas is. Of die automobilist je nog kan zien. Of die bliksem ook bij jou inslaat. Etc..
  • Je schoenen beginnen heel vrolijke zompige geluidjes te maken en je zeult een paar kilo extra gewicht mee in je sportkleren.
  • Het blijft wonderlijk dat je onderbroek toch eerder doorweekt kan raken dan de broek daaromheen
  • Het tactisch element om toch hier en daar een paar meter droog te rennen of die wind mee te pakken
  • Je schrikt je helemaal het leplazerus als er vlakbij opeens een bliksem neerknalt, en dat geeft je een speedboost die het beste te vergelijken valt met het effect van een superpaddo uit Mario Kart. Je weet wel.
  • Al met al ben je gewoon een stuk sneller omdat je zo snel mogelijk klaar wilt zijn met die onzin.

Conclusie: Hoewel het zeker niet prettig is om zo te rennen, is het wel een heerlijke afwisseling in die standaard rondjes door de buurt. Een half uur geleden dacht ik hier echt heel anders over, maar toch: ja, ik kan dit best aanraden. Het is eigenlijk wel leuk om ongemakkelijk te hardlopen tijdens een wolkbreuk.

 

 

You May Also Like