Vraag naar ninja’s op laagste peil sinds 1197

Ninja’s hebben het zwaar. Sinds 1197 is de vraag naar deze specialisten namelijk nog nooit zo laag geweest. Mensen nemen eerwraak van hun dynastie tegenwoordig liever in eigen hand, of ze bekvechten dit digitaal uit op sociale media. Daar zijn geen gecamoufleerde vechtersbazen meer voor nodig. Met alle gevolgen van dien voor de ambachtelijke ninja.

Dat de beroepsgroep door zwaar weer gaat blijkt ook wel uit het aantal vacatures dat de laatste tijd online verschijnt. Sinds begin dit jaar was dit naar boven afgerond welgeteld precies nul. Veel Ninjas laten zich daarom tegenwoordig omscholen en gaan aan de slag als gymdocent, senior kantklosser of Organizational Motivating Consultant.

Gelukkig is er vooral voor die laatste groep nog een mooi aanknopingspunt met het bedrijfsleven. Vooral Japans-filosofische termen doen het de laatste tijd namelijk heel goed op kantoor. Denk hier bijvoorbeeld aan Kanban, Gemba en Genchi-Genbutsu. Het stelt misschien niet veel voor, maar het zijn de laatste strohalmen waar de moderne Ninja zich vandaag de dag nog aan vast kan houden.

Het is misschien niet zo sexy als lekker de hort op met een werpster, maar toch. Beter iets dan niets…

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *