Waar vind ik rechtenvrije foto’s voor mijn website?

De oplettende lezer (of eigenlijk elke lezer met ogen) zal het niet ontgaan zijn dat elk van mijn stukjes vergezeld is van een bijpassende foto. En dat is leuk, want dat geeft je artikelen en je website net wat meer sfeer dan een kale bende van tekst. De uitdaging van deze foto’s is eigenlijk om hier geen auteursrechten mee te schenden. Als je zomaar een willekeurige foto van Google Afbeeldingen Zoeken plukt, is de kans zeker aanwezig dat je vroeg of laat een claim aan je digitale broek hebt hangen. Welke opties heb je dan nog voor je website?

Het is leuk om zelf je foto’s te maken, maar dit kost natuurlijk wel de nodige tijd en planning. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een professionele fotograaf in te schakelen (Bram Kloos is een hele goeie) of stockfoto’s te kopen op grote, professionele sites als Shutterstock. Deze heeft een gigantisch aanbod, maar die kost nogal wat. Gelukkig zijn er ook veel gratis alternatieven, waardoor het ook voor beginnende websites mogelijk is om leuke plaatjes bij de artikelen te plaatsen.

Zelf maak ik voor deze website Wateengast.nl eigenlijk bijna

exclusief gebruik van de foto’s van Pixabay. Hier vind je eigenlijk altijd wel een foto die in de buurt komt van wat je zoekt. En inderdaad, zelfs de electriciteitskameel uit dit artikel heb ik hier bij toeval en jackpot op kunnen vinden. Verder zijn er nog een aantal van dit soort sites te vinden. Hier vind je een handige opsomming.

Nog een handig trucje is het geavanceerd zoeken bij Google Afbeeldingen. Als je daarop klikt kun je je zoekresultaten ook filteren op gebruiksrechten, en dus ook op de foto’s die je onbeperkt mag delen en hergebruiken. Vaak zie je dan ook weer de resultaten van Pixabay, maar ook resultaten uit sites als Flickr en Wikipedia commons komen hiermee naar boven. Dit geeft je net even wat meer keuze als je dat nodig hebt.

Tenslotte hier nog even melding van mijn persoonlijke favoriet. Zelf vind ik het namelijk soms ook heel grappig om in Paint een kazige fotoshop compilatie te maken. Als je kwaliteitseisen minimaal zijn heb je hiervoor helemaal geen photoshop nodig. En tegenwoordig hebben nieuwe laptops standaard de versie Paint 3D waarin je ook handig met layers kunt werken zoals in de software van Adobe. Daarmee kan je prachtig lelijke plaatjes maken zoals bijvoorbeeld deze:

En dat is stiekem best heel lollig om te doen. En dat maakt je artikelen ook nog eens nét een beetje persoonlijker. 2 vliegen in 1 klap dus. Enjoy!

Dit artikel is een antwoord op weer een leuke ingezonden vraag van Marjan, zelf een topfotograaf in spé (ook te vragen voor bruiloften en partijen 😉 ) Bedankt voor je vraag!

You May Also Like