Waarom bestaat Donald Duck?

In onzekere tijden gaan mensen zichzelf vaak bijzondere dingen afvragen, bijvoorbeeld over de zin van het leven, de omvang van het universum of de vraag of er leven na de dood is. Dit geld echt niet voor iedereen. Neem nou bijvoorbeeld meneer of mevrouw Yolomaister: terwijl de wereld half apocalyptisch op z’n kop staat, stelt hij zich doodleuk deze vraag af: waarom bestaat Donald Duck?

Sja, als dat echt is wat je nu bezighoudt… 😉

Nou beste Yolomaister, Donald Duck bestaat natuurlijk puur bij de gratie van een groep actievoerders die het belangrijk vond om eenden een stem te geven. Volgens hen waren eenden zwaar ondervertegenwoordigd in de heersende maatschappij en dus moet daar verandering in komen. Hiertoe zijn verschillende initiatieven opgericht, zoals lange protestmarsen met eendjes op het hoofd, olympische spelen voor eenden, exclusieve eendknuffelmarathons en 24-uurs workshops eendenfluisteren. Geen van deze initiatieven heeft echter zoveel impact gehad als het idee van frontman Walt Disney.

Walt Disney stond erom bekend om eenden zonder broek te tekenen en toen de roep naar pratende eenden het luidst werd kwam hij met het briljante idee om een strip over een pratende eend te maken. Op die manier konden mensen op een zo jong mogelijke leeftijd geindoctrineerd worden. Als iemand als kind af aan leert dat eenden kunnen praten, is de stap op latere leeftijd naar bijvoorbeeld stemrecht voor eenden plotseling een stuk kleiner. Hetzelfde zien we nu bijvoorbeeld bij Paw Patrol, waarbij de eerste kippen voorzichtig invloedrijke politieke posities betreden naast de burgemeester van de stad. Daar gaan we in de toekomst ongetwijfeld ook meer gevolgen van zien.

Maar goed, de Donald Duck zoals we die vandaag kennen is dus eigenlijk niets meer dan een permanent overblijfsel van een politiek reliek uit een vervlogen, verhitte tijd. Je hebt er verder helemaal niets aan hoor, maar toch: het is goed dat er mensen zijn die zich druk maken over de rechten van achtergestelde groepen in onze maatschappij. Ook als dat verder compleet nutteloze kroossnuivers zijn.

Dus.

Deze ingezonden vraag is met grote dank aan Yolomaister. Hou je hoofd scherp in deze bizarre tijden!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *