Waarom bestaat er geen roedel vogels?

Ik keek laatst naar de lucht en toen zaten er dus ineens allemaal vogels in de weg. Niet dat het storend was hoor, maar ik kon de lucht erachter gewoon even niet meer zien. Toen ik iemand over dit ongemak wilde vertellen, was ik even het woord voor een heleboel vogels vergeten. En sindsdien heeft dit me niet meer losgelaten.

Alle woorden voor een club dieren schoten voorbij: een school, een roedel, een kudde… en hoewel ze allemaal de lading prima dekken, passen ze gek genoeg niet bij het aangeven van een groep vogels. Waarom eigenlijk niet? Wat mij betreft zou de wereld best prima af zijn als we het voortaan hebben over een kudde vogels, of een school vogels of zelfs een roedel. Geen probleem toch?

Maar nee hoor, onze oud-hollandsche taalmaffia heeft hier vroeger heel kinderachtig het woordje ‘zwerm’ voor verplicht gesteld. Niets meer of niets minder en daar mag je niet van afwijken zonder jezelf voor lul te zetten. Flauw toch?

Ik vind het in elk geval niet logisch dat we 10 woorden nodig hebben om telkens hetzelfde te zeggen. Ik pleit er dan ook voor om voor eens en altijd een einde te maken aan deze onhandigheid. De oplossing? Voortaan noemen we knetterveel dieren gewoon:

“knetterveel dieren”

Bedankt.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *