Waarom draagt Donald Duck nooit een broek behalve in het zwembad?

Toen Walt Disney op 9 juni 1934 Donald Duck in het leven riep had hij, net als veel andere striptekenaars uit die tijd, geen broek aan. Dit deed hij zodat hij zijn creativiteit de vrije loop kon laten gaan en omdat hij het gewoon wel lekker vond om zijn zaakje te laten slingeren tijdens het tekenen. Met Donald Duck trachtte Walt Disney de onbevangen moraal waar hij zo verzot op was in te bedden in zijn creaties. Maar helaas, de preutse uitgeverij van weleer maakte hem pijnlijk duidelijk dat de tijd nog niet rijp was voor zijn vooruitstrevende geest. Toen Donald Duck in album 47 voor het eerst naar het strand ging viel de druppel en greep de censuur in. Dit kon zo niet langer! Donald Duck moest en zou een broek dragen, anders zou het album niet gepubliceerd worden.

Walt Disney was boos. Hij had geen broek aan. Bovendien vond hij dat Donald Duck nou eenmaal niet zo’n broekdragend typje was en de wereld moest dat weten ook! Ter inspiratie trok Disney zijn trui uit en toen kreeg hij een idee. Zou het niet meesterlijk zijn om iets anders dan een broek om het kruis van de gevederde eend te tekenen? Een zwembroek? Neen, een broek is een broek dus dat was zijn eer te na. Hij wilde niet tornen aan zijn creatieve vrijheden en besloot Donald Duck uit protest een vrouwelijk badpak aan te tekenen. Stel je toch eens voor!

Publieke spot viel hem ten hoon, maar in het geniep was het Walt Disney die als laatste lachte. De broekloze eend kan er tot op de dag van vandaag namelijk schaamteloos mee wegkomen dat hij vrouwelijke badkleding draagt als hij naar publieke zwemgelegenheden gaat. Niemand die ervan opkijkt. Daarin was Walt Disney zijn tijd ver vooruit, alsof deze visionair de genderdiscussie al bijna een eeuw van tevoren kon voorspellen. Voor het eerst bewees Disney dat hij een briljant man zonder broek was. En dat zal zeker niet de laatste keer geweest zijn.

Dit, lieve mensen, is toch welhaast niet te geleuven? En toch! Ja toch, is het heus waar…

(met oprechte hulde aan de broer van mijn collega Tom voor het indienen van deze prachtige vraag. Zet dat voort!)

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *