Waarom dragen volwassenen nooit meer schoenen met klittenband?

Vroeger was alles beter, zeker als het om schoeisel gaat. Veel mensen hebben zo ongeveer leren lopen op schoenen met klittenband maar vanaf dat het onderwijssysteem van start gaat op de kleuterschool wordt dit moderne staaltje techniek zorgvuldig naar de conservatieve achtergrond geschoven. Grote mensen dragen namelijk schoenen met schoenveters, want zo heurt het nou eenmaal. Waar gaat het mis? Waarom zie je op kantoor toch nooit iemand met klittenband lopen?

Een logisch antwoord heb ik hier niet op kunnen vinden. Klittenband is in het gebruik nou eenmaal vele malen handiger, sneller, gemakkelijker dan het opknopen van een stel onhandige schoenveters die vervolgens weer losgaan of door een plas water gezeuld worden. Om ook maar een beetje effectief met schoenveters om te kunnen gaan heb je zelfs een veterstrikdiploma nodig, terwijl iedereen naar hartenlust ongecertificeerd klittenband kan dragen. Zelfs mijn zoontje van drie heeft geen enkele moeite met klittenband terwijl hij zichzelf al een keer bijna aan de deurklink heeft opgehangen aan een veter. Oke, klittenband slijt misschien wat sneller, maar dan plak je toch gewoon een nieuw stukje op je schoenen? Kost niks:


Nee, in de rationele praktijk gaan we het antwoord niet vinden, dus dan zal het wel weer aan onze eigen sociale constructie liggen. Als je nu iemand met klittenband ziet lopen vinden we dat allemaal namelijk al snel “kinderachtig”. Maar is dat niet puur omdat wij dat er zelf van gemaakt hebben? Hoe kan succesvolle techniek namelijk opeens kinderachtig zijn zonder dat hij het gebruik volledig toeschrijven aan kinderen. Het is een beetje zoals onze kinderen allemaal naar Youtube op een tablet laten kijken, en dan de rest van ons leven nooit meer een tablet gebruiken omdat dat kinderachtig is. Ook raar, toch?

Het antwoord is misschien niet echt bevredigend maar dit is wel echt een vraag die me werkelijk aan het denken heeft gezet. Over wij, onze samenleving en hoe wij met zijn allen onbewust vooroordelen plakken en bevestigen op nieuwe technologie. Of is het uiteindelijk toch allemaal niet zo complex en komt het gewoon sommige mensen zo gênant in de war zijn en vol overtuiging blijven beweren dat het klitteRband is in plaats van klittenband?

Dat zou ook zomaar eens kunnen, en dan heb ik verder niks gezegd.

You May Also Like

2 Comments

  1. Nou en of, net als zonnerbrand, bittenballen en watterstaafjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *