Waarom duurt het onderhoud aan de Gouden Koets zo lang?

In 2015 heeft de Gouden Koets zijn laatste rondje gehobbeld voordat hij voor 7 jaar van de weg gehaald is voor een grondige APK. Dit lijkt een hele lange tijd om een koets opnieuw te keuren, maar dat is ook wel nodig. De koets heeft als bouwjaar 1898 en is sindsdien eigenlijk alleen maar door een oud vrouwtje gebruikt die er slechts 1 keer per jaar mee naar de buren reed en terug. De rest van het jaar stond de Gouden Koets weg te roesten in de garage en dat is natuurlijk funest voor een rijtuig zoals dit. Toch zou een grote beurt eigenlijk niet langer mogen duren dan een weekje of twee. Hoe kan het dan zijn dat er nu maar liefst 7 jaar voor gerekend wordt?

Dit heeft alles te maken met de absurd hoge kosten van het onderhoud. De exacte prijs is niet bekend gemaakt, maar geschat wordt dat het allemaal zo’n 1,2 miljoen euro mag gaan kosten. Het zou natuurlijk te gênant voor woorden zijn als dit onderhoud op enige manier verrekend wordt met de belastingcenten van de hardwerkende Nederlanders en daarom heeft het koninklijk huis iets anders moeten verzinnen. De oplossing is niet minder dan Koninklijk te noemen.

Willem Alex is namelijk een website begonnen, niet geheel onvergelijkbaar met deze. Hierop wil hij via affiliate marketing geld bij elkaar wil sprokkelen voor een nieuwe glanzende koets. Op Wateenkoning.nl probeert hij op humoristisch-informatieve wijze antwoord te geven op allerlei vragen die het leven van onze royalties zoal bezig houden. In deze antwoorden verstopt hij dan op sluikse wijze affiliate links naar producten bij Bol.com of Coolblue en als hij dan iets verkoopt zet hij de commissie apart op een spaarrekening om daar later het onderhoud mee te kunnen betalen. Een beetje zoals ik dat doe voor mijn Tesla, nu ik er zo over nadenk.

Het probleem wil alleen dat dit natuurlijk voor geen meter loopt. Zelf kan ik daarover meepraten, aangezien ik op Wateengast.nl met grote moeite uit de kosten ben gekomen op weg naar de aanschaf van een Tesla. Zoals het er nu naar uitziet zal dit ook een jaar of zeven gaan duren dus tegen die tijd kan ik Willem Alex waarschijnlijk afzetten bij zijn Gouden Koetsdealer in Wassenaar en Voorschoten. Daar kan hij dan zijn miljoenennota aftikken aan de balie van de garage met de centen die hij met pijn en moeite bij elkaar gezwetst heeft. De aanhouder wint.

Tot die tijd moet het Nederlandse volk genoegen nemen met een goedkopere Glazen Koets tijdens feestjes en partijen van het Koninklijk huis. Toch fijn dat ze nog ergens zo’n boodschappenwagentje hadden staan…

You May Also Like