Waarom hebben mieren niet elke dag vleugels?

mieren vleugels bruidsvlucht

Door alle bruidsvluchten is de kans best groot dat je de laatste tijd een keer een mier met vleugels in je mond hebt gehad. Dat is natuurlijk heel vervelend. Voor die mier is het immers een hele bijzondere dag, hoe sneu is het dan om die in jouw mond te eindigen? Toch nemen mieren elk jaar dat risico. En eigenlijk is het heel wonderlijk dat mieren die vleugels de rest van het jaar zo sneaky verstopt weten te houden. Waarom doen ze dat toch?

De echte reden is dat mieren gewoon heel erg zuinig zijn op hun vleugels. De vleugels zijn namelijk hun enige bezit. In een drukke mierensamenleving waarin iedereen zich 24/7 in moet spannen voor het grote geheel van een onderdrukkende monarchie, wordt elk klein stukje individualisme met open voelsprieten ontvangen. Met de vleugels kan een mier zich eindelijk een beetje onderscheiden van de rest. En daar maak je dan wel iets bijzonders van.

De meeste mierenhopen die je in het bos ziet zijn dan ook in werkelijkheid hele grote vleugelstallingen, waarin de mieren hun vleugels in lange rijtjes met kabelslotjes hebben vastgemaakt aan een ondergrondse boomwortel. Daar worden de vleugels het hele jaar door met de grootste zorg in het vet gezet, zodat ze één keer per jaar tijdens de bruidsvlucht het beste voor de dag komen. Dat is het moment om ze eindelijk te showen aan de buitenwereld. Dan moeten ze wel tip-top in orde zijn!

Het is eigenlijk heel jammer dat mieren de rest van het jaar niet iets vaker gebruiken om te oefenen met hun vleugels. Als ze dan eindelijk een keertje van stal gehaald worden, weten de meeste mieren eigenlijk helemaal niet goed wat ze ermee moeten doen. Ze doen in de lucht een beetje denken aan de gemiddelde Volvo-rijder: ietwat onbekwaam en geen flauw benul van hun omgeving. De meeste mieren zie je dan vooral wat dronken in kringetjes over een stoeptegel rondlopen, en die paar die werkelijk de lucht bereiken eindigen 9 van de 10 keer tegen een lantaarnpaal of in de mond van een mens of een vogel. Dat zou toch beter moeten kunnen?

Of niet. Misschien zou het beter zijn als mieren het gewoon houden bij waar ze goed in zijn: knettergezellige polonaises houden. Dat doen ze het hele jaar door als de besteomdat het zulke sociale diertjes zijn. Waarom zou je dat niet gewoon elke dag doen?

Ik zou zeggen: geniet ervan mieren, en laat dat vliegen gewoon over aan andere irritante insecten. Kunnen jullie nog lekker een afzakkertje pakken!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *