Waarom hebben wij geen gigantische supermarkten zoals in Frankrijk?

De supermarché is een van de weinige Franse fenomenen waar ik werkelijk van onder de indruk kan zijn. Die gigantische winkels voelen een beetje alsof je een andere dimensie in stapt, met elk gangpad als nieuw portaal naar een andere wereld. Zo sta je het ene moment tussen de groente en de eendenpastei, en het andere moment sta je plotseling naast een nieuwe fiets, grasmaaier of wasmachine. De enige constante factor waardoor je zeker weet dat je niet per ongeluk door tijd en ruimte aan het reizen bent zijn die maffe Fransen die overal vanuit elke hoek hun piepende karretjes tegen je aanduwen. Als een soort grijzig mompelend anker houden zij je met beide benen op aarde, en dat is ook wel nodig.

Het verbaast me soms wel dat wij dat niet hebben, want in theorie is het best gaaf: één plek waar je alles kunt kopen. En als je nou ook alle tijd van de wereld had, is het voor sommige mensen vast ook heel ontspannend om via een lange route alle paadjes in de supermacht te ontdekken. Niet voor mij overigens, ik krijg daar te veel een IKEA-vibe van, maar ik ken zat mensen die dit te gek vinden. Waarom hebben wij dit in Nederland dan niet?

In de eerste plaats heeft dat natuurlijk te maken met onze dichtbevolktheid en het ruimtegebrek. Zie hier nog maar ergens een supermarkt ter grootte van de Jaarbeurs tussen te proppen, dat gaat je niet lukken. Maar los van dat, is de belangrijkste reden volgens mij dat we hier niet allemaal een grote Dacia Duster hebben om onze spontane wasmachines in mee naar huis te nemen. Een nieuwe fiets aan je fietsstuur is gewoon niet zo praktisch en daarom laten wij die dingen graag liever thuisbezorgen. En dat werkt ook geweldig!

Tegenwoordig zelfs zo geweldig dat je je aankompen soms zelfs nog op dezelfde dag thuisbezorgd krijgt als je bijvoorbeeld Select van Bol.com activeert. En ook de Albert Heijn bezorgt je grote boodschappen tegenwoordig helemaal tot in de keuken. Door die ontwikkelingen hebben we eigenlijk helemaal geen gigantische warenhuissupermarkten nodig.

Al moet ik zeggen dat het me niets zal verbazen als onze giganten Albert Heijn en Bol.com in de toekomst hun krachten nog verder gaan bundelen. Je kan nu al je drank bij bol bestellen. Nog eventjes en je dagelijkse boodschappen komen hier gewoon bij.

Kom maar door hoor met die vernieuwingen! Zolang ik daardoor die winkels maar niet inhoef 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *