Waarom is de Multipla zo’n absurd lelijke auto?

Dat is omdat er vroeger ooit iets gruwelijk is misgegaan bij een tekenwedstrijd van Fiat. De Italiaanse autofabrikant had aan een lokale instelling voor zwakzinnige kindertjes gevraagd hoe hun droomauto eruit zou zien. Hoe het precies gebeurd is weet niemand, maar een feit is dat een van deze tekeningen vervolgens per ongeluk op de designafdeling van Fiat terecht gekomen is. Met alle gevolgen van dien.

De fout werd helaas pas ontdekt toen er al duizenden Multipla’s op de weg reden. Om het gezicht te redden heeft Fiat toen besloten om te zeggen dat deze auto altijd hun bedoeling is geweest. Dit was hun tweede grote fout, want het is natuurlijk nog vele malen gĂȘnanter om te zeggen dat je dit misbaksel expres op de markt gebracht hebt dan om alle credits aan een zwakzinnig jochie uit de buurt te geven. Maar toen was het al te laat.

Het Multipla-incident heeft ervoor gezorgd dat Fiat in de volgende jaren miljoenenverliezen te verwerken heeft gehad. Maar foutjes zijn er om van te leren zeggen ze dan maar. Fiat doet nu geen tekenwedstrijden meer.

You May Also Like