Waarom is flesvoeding zoveel beter dan borstvoeding?

Flesvoeding is beter dan borstvoeding. Ik weet het, dit gaat misschien wat tegen de publieke opinie in, maar ik vind gewoon dat dat best eens wat vaker gezegd mag worden. Bij deze! Er zitten namelijk ook ontzettend veel voordelen aan flesvoeding, die helaas veel te vaak onderbelicht blijven naar mijn idee. Los van alle voedingsstoffen die er wel of niet in zouden zitten, heeft het flesje namelijk talloze praktische, sociale en mentale vele voordelen die dit melktransportmiddel ver verheffen boven de borst. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

– je weet precies wat je kind binnenkrijgt: het handige van een flesje is dat er maatstreepjes op zitten. Die ben ik nog nooit tegengekomen op een borst, met alle onzekerheid van dien.

– als moeder heb je geen last van tepelkloven, onzekerheid, borstontsteking, schuldgevoel, schrale tepels enzovoort als het allemaal even niet zo lekker gaat als in de boekjes.

– als vader kan je gelijk meedoen: inderdaad, vanaf dag 0 kan je volwaardig meedoen en lig je dus al gezellig met je baby te knussen. Voor sommige vaders is dit juist misschien een nadeel, maar zelf heb ik dit als onwijs prettig ervaren.

– dat geeft moeder rust om te herstellen: want die hoeft niet gelijk vol aan de bak met alle borststress die er mogelijk bij komen kijken. Plus die maffe hormonen zijn gelijk weer uit je lijf.

– en vrijheid na een lange zwangerschap voor de moeder: want die heeft net een belasting van 9 maanden achter de rug. Dan wil je toch ook wel weer eens een momentje voor jezelf? Zo kan moeders ook haar eigen flesvoeding weer lekker snel oppakken, soms een bijkomend voordeel.

– flesvoeding is goed voor de gelijkheid in het ouderschap: want je kunt gelijk de taken 50-50 verdelen. Zo krijg je ook geen onuitgesproken ergernissen (“geef die baby maar hier, ik weet het beste hoe het moet want ik moet het altijd al doen”)

– de nachten zijn wat draaglijker: gedeelde smart is halve smart. (Al valt hier natuurlijk ook wel heel veel te zeggen voor borstvoeding: hop, kind eraan hangen en vader kan lekker doorslapen…)

– die kak gaat niet tegen het plafond: de structuur van het exportproduct is ook anders met flesvoeding. Veel constanter (geel), geen spetterfontijnen.

– je kindje wordt er echt wel groot van: onze Willem is hier het gezonde, levende bewijs van. Goed, hij heeft misschien wat last van een extreem vergaande fantasie (wie herinnert zich deze elektriciteitskamelen bijvoorbeeld nog?) maar voor de rest is ie net zo scherp en gaaf als alle borstvoedingskoters. Misschien nog wel gaver, al zeg ik het zelf als onpartijdige vader!

– en tenslotte: je spaart lollige lepeltjes om mee te knutselen.. sja, dit is misschien het minst belangrijke voordeel, maar bij elk pak voeding krijg je een lepeltje, daar kan je dan met je kind wat van maken. Als je wilt… (al spaar je met borstvoeding een paarhonderd euro uit die je anders aan melkpoeder had uitgegeven, daar kan je natuurlijk ook heel veel lepeltjes voor kopen, maar toch).

En goed, elk voordeel heb z’n nadeel. Bij flesvoeding moet je misschien denken aan dingen als:

– het kost wat meer dan borstvoeding (zeker geen kapitaal, maar het is niet gratis)
– een flesje maken duurt 2 minuten, borstvoeding 2 seconden
– als man heb je geen excuus meer om niet mee te helpen…

Ook op latere leeftijd is flesvoeding nog steeds het beste voor uw kindje.

Dus! In tegenstelling tot wat er verder allemaal geschreven wordt en het feit dat in alle kanalen geadverteerd wordt dat borstvoeding toch écht het beste is voor je kind, ben ik ervan overtuigd dat flesvoeding op veel vlakken toch echt wel ruim in het voordeel is. Al is het maar puur vanwege de stress en onzekerheid die met een overzichtelijk flesje bespaard kan worden.

Daarbij komt het kindje zo in een heel ontspannen, gelijkwaardig gezinnetje terecht en dat kan naar mijn mening een stuk waardevoller zijn dan dat ene potentieel gezonde stofje in een druppeltje moedermelk. Ik ervaar het als vader in elk geval als een enorme toevoeging dat ik gelijk al mee kan helpen in belangrijke deel van de opvoeding van je kindje.

Het allebelangrijkste is alleen nog wel dat iedereen gewoon lekker voor zichzelf moet bepalen wat het beste bij jullie past. Laat je alsjeblieft niets wijsmaken door alles wat er wel niet over te lezen valt op internet. Ik zweer persoonlijk onwijs bij flesvoeding, een ander zweert weer enorm bij borstvoeding.

Jij mag het helemaal zelf kiezen. Dát is pas echt het beste voor je kindje.

You May Also Like

2 Comments

 1. Zo grote onzin dit hele artikel. Nooit van een kolf gehoord?? Kan papa ook de fles geven.
  Juist de stoffen in de voeding doen er toe borstvoeding is kwalitatief zo veel gezonder en nuttiger..
  Knuffelen kan papa ook als er borstvoeding is je hoeft geen hele dagen een kind aan de tiet te hebben.
  Hormonen zijn zoizo niet meteen het lichaam uit er is niet voor niets iets als 9 maanden ontzwangeren.
  Een glaasje wijn of iets nuttigen kan ook met borstvoeding je kan dan enkele uren later weer voeden of gewoon kolven.
  Borstvoeding is en blijft het beste en ja van kunst voeding worden ze ook groot maar er zijn meer kansen op allergieën etc en daarnaast is het niet goed voor de darmflora.
  Mijn.flesvoedings kindjes hebben meer spuit luiers gehad zijn de gene op borstvoeding en tcha misschien gewoon eens goed verdiepen voor je onzin uit kraamt
  En nee ik ben niet pro borstvoeding ik heb 4 kinderen en er is maar bij 1 borstvoeding gelukt helaas. Wat betekend ja 3 kindjes groot gekregen op kunst voeding.

 2. Wauw, 4 kinderen! Heel erg bedankt voor je leuke reactie. Zowisoo leuk om hier ook de andere kant eens aan het woord te horen.

  Zijn er meer mensen die hier iets over kunnen zeggen? Delen op sociale media mag natuurlijk ook altijd he! Goed om die discussie lekker open te kunnen voeren 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *