Waarom is het zo moeilijk om iets af te maken?

Wij mensen hebben een groot probleem. We zijn namelijk altijd bezig om het zo leuk mogelijk te maken voor onszelf. En op zich is dat natuurlijk helemaal niet zo erg (lees bijvoorbeeld hier de zin van het leven er nog maar eens op na), alleen is het grote bijkomend nadeel dat we daardoor heel veel moeite hebben om iets lang genoeg leuk te vinden zonder over te stappen naar iets nóg leukers. Daarvoor moet je best een groot concentratie- en doorzettingsvermogen hebben, en dat is nog wel eens lastig.

Zelf merk ik daardoor bijvoorbeeld dat ik aan allemaal leuke dingen begin (een cursus, een serie, een computerspel, noem maar op), en na ongeveer 80% van de ervaring zijn er vaak weer andere dingen die aan mijn interesse beginnen te trekken. Het gevaar daarmee is alleen wel, dat als je overstapt naar dat leukere, het onafgemaakte dingetje in je achterhoofd blijft knagen als iets dat je nog een keertje af moet maken. En als al die kleine dingetjes beginnen op te lopen, stroomt langzaam je ontspanningsbacklog over. En dan krijg je zowaar ontspanningsstress, en dat is foute boel.

Bedrijven hebben zelfs nog grotere problemen met dingen afmaken. Vaak zijn die namelijk zó druk bezig met proberen om voorop te lopen, dat ze helemaal niet meer achterom kijken of ze de boel wel een beetje fatsoenlijk achterlaten waar ze een tijdje terug nog zo vol passie mee zijn begonnen. Op mijn werk zie ik het maar al te vaak: strategieën die voor de derde keer worden uitgepluist, innovatie dat een keer getest wordt om daarna met de hype mee in een kast te stoppen, opleidingsprogramma’s die met de waan van de dag in de kast on hold worden gezet. En in de tussentijd maar geld pompen in innovatie en smart onzin. Is dat slim?

Ik denk het niet. Volgens mij win je de strijd met je concurrentie echt niet in de frontlinie (tenzij je net begint en de hele markt nog moet overwinnen). Middelgrote tot grote organisaties zouden het gros van hun inspanning moeten steken in het verbeteren en op orde brengen van hun processen. Daar valt meestal wel zo ontzettend veel meer winst te behalen dan op het gebied van innovatie. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen (en helaas wel het moeilijkste), is beginnen met afmaken waar je ooit vol energie mee bent begonnen. Dat is misschien wat minder leuk, maar dat is wel de enige manier om de toegevoegde waarde mee binnen te harken.

Ikzelf ben in elk geval begonnen om in mijn persoonlijke leventje echt werk te maken van het afmaken van leuke dingen. Ik begin niet meer aan nieuwe entertainment voordat ik het huidige heb afgemaakt. Zo kan je eindelijk dingen helemaal afronden, en ik merk nu al dat dat me ontzettend veel rust geeft. Zelfs in de ontspanning die dat toch zelf al als doel heeft. Kan je nagaan wat een winst!

Nu hoorde ik laatst iemand zeggen dat hier zelfs een boekje over geschreven is, en hoewel ik hem zelf nog niet gelezen heb, kán dit haast niet anders dan briljant zijn: Stop starting, start finishing van Arne Roock. Ik ga hem binnenkort even halen, dan volgt er nog wel een review. Aan de titel zal het niet liggen! Chek hier mee:

En wel uitlezen hè!
 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *