Waarom is iedereen ineens zo achterdochtig tegen de wetenschap geworden?

Zoals jullie weten is deze website één en al wetenschap. Zonder blikken of blozen schud ik hier het ene na het andere baanbrekende onderzoek uit mijn mouw. Nu kan ik me goed voorstellen dat mensen die mij niet kennen deze bevindingen graag voor waarheid aannemen, maar pas op. Ik verzin soms ook wel eens iets voor de lol. Daar maak ik geen geheim van hoor (het staat nadrukkelijk genoemd in mijn disclaimer), maar toch. Is dat nou een reden om de hele wetenschap niet meer te vertrouwen?

Dat lijkt me niet. Zo breed reikt mijn invloed ook weer niet. Maar wat is er dan toch aan de hand waardoor mensen schijnbaar totaal niet meer vertrouwen in de wetenschap?

Het probleem zit hem denk ik in hoe mensen met de wetenschap aan de haal gaan. Wetenschap is immers niets meer dan cumulatieve kennisvergaring, vaak volgens succesvol gebleken onderzoeksmethoden. En soms ontdek je iets nieuws, soms ook niet. Dat is dan jammer, maar niet minder belangrijk. Je vergaart immers ook kennis door te leren wat niet werkt. Zo werkt dat nou eenmaal.

Het probleem is alleen dat mensen in het publieke domein heel erg hameren op dit randje van de wetenschap. Nieuwe dingen ontdekken is niet makkelijk, het uitvergroten van negatieve resultaten wel. Maar vergeet niet dat deze kennis cumulatief is. Zonder het ook wel eens fout te hebben, hadden wij nooit geweten hoe ons lichaam in elkaar zat. Dan hadden wij nooit onze plek in het heelal bij grove inschatting kunnen benaderen. En misschien voor velen nog wel het belangrijks: dan hadden we nooit het internet gehad om onze gesjeesde complottheorieën de wereld in te schreeuwen.

Want daar kan ik nogal eens een flink slappe neus van krijgen hoor. Sjongejongejonge mensen, wanneer gaan jullie je energie eens in iets nuttigs steken in plaats van al die verknipte hersenspinsels aan de wereld verkondigen. Alsof jullie met jullie achterdochtige onderbuikgevoelens wél precies weten hoe de wereld in elkaar zit. Wat had ik toch graag gezien dat deze mensen van het internet afgeknikkerd zouden worden, zodat ze de rest van hun dagen kunnen slijten met het versieren van hun schattige 5g-aluminium hoedjes.

Maar ik dwaal af doordat ik me zo stoor aan het enorme momentum dat zulke mafketels vandaag de dag kunnen verkrijgen. Achterdocht tegen de wetenschap komt natuurlijk ook doordat de politiek er vaak een compleet suboptimale draai aan geeft. En vaak kan je ze dat ook niet kwalijk nemen hoor: politiek is juist weer het afwegen van belangen en daar een zo gunstig mogelijk besluit op proberen te verzinnen. Je stelt altijd mensen teleur, dat hoort er nou eenmaal bij.

Dan moet je alleen niet zeggen dat de politiek en de wetenschap samenscholen tegen het volk. Wetenschap geeft een advies, politiek schrijft beleid. Wetenschap weet het nooit helemaal zeker, politiek weet het ook nooit helemaal zeker. Daar zit altijd een marge in. Maar zullen we alsjeblieft eens proberen om met zijn allen iets minder te gaan zeiken op die marge?

Laat de wereld gewoon een beetje zijn ding doen en wacht het af. Er zijn natuurlijk ontzettend veel mensen die het slechtste met je voor hebben (dat zit nou eenmaal in de aard van het beestje), maar maak je niet druk. Of in elk geval een beetje minder dan je nu doet. Tuurlijk, het zijn onzekere tijden, maar richt je gewoon in eerste instantie op datgene waar jij wel alle controle en baten over hebt: jouw eigen leven.

Mocht je dat soms een beetje moeilijk vinden, dan kan hier de zin van het leven je daar misschien in ondersteunen.

En kop op man, zo moeilijk is het allemaal ook weer niet hoor!

Dit relaas is niet direct een antwoord, maar wel geïnspireerd op de ingezonden vraag van André. Bedankt man, goed te weten dat ik niet de enige ben die zich verbaast over de staat van de wereld!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *