Waarom kunnen bijen wel vliegen maar vliegen niet bijen?

Dat onze taal soms werkelijk onnavolgbaar is, blijkt wel weer uit deze wonderlijke ingezonden vraag van Lisa vandaag. Zij wilde namelijk weten waarom bijen wel kunnen vliegen, maar vliegen niet kunnen bijen. Dat bijen kunnen vliegen weten we natuurlijk allemaal, maar hoe zit dat eigenlijk andersom? Nou, dat is stiekem een stuk interessanter dan je denkt.

Wat weinig mensen namelijk weten, is dat alle vliegen vroeger wel degelijk konden bijen. Dit kostte ze alleen ontzettend veel energie. Een half uurtje bijen stond ongeveer gelijk aan twaalf rondjes om het bos. Dat bijen deden vliegen daarom alleen op héél bijzondere gelegenheden, zoals op feestjes en partijen of als er echt iets heel erg bijzonders was te vieren. Maar als die vliegen dan eenmaal gingen bijen, dan gingen zo ook echt meteen compleet en volkomen los met z’n allen. Poe!

Dat uitbundige gebij van die vliegen bleef de roofdieren ook niet onopgemerkt. Steeds meer vleeseters gingen zich specialiseren in het jagen van bijende vliegen, en omdat vliegen tijdens het bijen natuurlijk niet zo goed uit hun 10.000 doppen kijken, is het geen enkele kunst op ze op te eten. En wanneer dat generaties lang achter elkaar gebeurt, komt op een gegeven moment vanzelf de evolutie om de hoek kijken. Want zo is ie gewoon, die evolutie.

Om die reden zijn er tegenwoordig vrijwel geen vliegen meer die nog actief kunnen bijen. Misschien gebeurt dit alleen nog op hele afgelegen eilanden, zoals Texel of Schiermonnikoog, maar de kans dat je nog ooit een bijende vlieg tegen zult komen op het vasteland is bijzonder klein.

Klein, maar niet nihil. Blijf dus vooral zoeken Lisa! En als je ooit een vlieg ziet bijen hoor ik het uiteraard graag. Dan schrijven wij daar samen een boek over! Mag je me ook gelijk vertellen wat bijen eigenlijk is.

Onwijs bedankt aan Lisa voor het insturen van deze leuke vraag! Ik heb ervan genoten 🙂

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *