Waarom liggen er zoveel dode hommels op straat?

Wauw, weer wat geleerd! Wat is de wereld toch mooi als je je continu dingen afvraagt. Ik liep net namelijk even op en neer naar de supermarkt, en onderweg viel me op dat ik weer een paar dode hommels op de stoep zag liggen. En dat is nu toch zeker al een week of twee aan de hand hier. Wat is dat toch voor mysterie? Hebben ze een ziekte onder de leden? Corona misschien? Of komt het dan toch ‘gewoon’ door de klimaatverandering dat die arme beestjes plotseling in sneltreinvaart aan het uitsterven zijn?

Nee hoor, niets van dat alles. Een rondje inlezen heeft me namelijk geleerd dat dit een doodnormaal einde is van de veelal hoogbejaarde hommels uit de buurt. Deze sterftes komen vooral voor in de buurt van lindenbomen, die na het bloeien een aantrekkelijk geurtje uit stoten waar de hommels op afkomen in de hoop wat gratis nectar te scoren. Maar helaas, het is maar een fopgeur en er valt niets te halen. Daar willen die hommels alleen niet aan geloven, en dus gaan ze door met zoeken tot het bittere einde. En dan zijn het vooral de oudere hommels die hier het loodje leggen.

Soms doen bijen hetzelfde, alleen zijn die slim genoeg om het zoeken na een tijdje op te geven. Hommels daarentegen zijn zulke volhardende bikkels dat ze nog liever dood neervallen dan toegeven dat ze fout zitten. Niks geen pensioen, gewoon werken tot je er dood bij neervalt. Dat is me de arbeidsethos wel zeg!

Hier dus een kleine hulde voor deze hardwerkende bikkels. Knap gedaan hoor, hommels! Niet slim, maar stoer is het wel. Chapeau.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *