Het is typisch iets van deze tijd: kinderen die in de zomermaanden massaal hun opleiding pauzeren om eens goed over het leven en hun carrière na te denken. Het CBS constateert eind juli plotseling een enorme stijging in het aantal kinderen dat hun beroepsopleiding tijdelijk onderbreekt. Begin september lijken ze dan langzaam de draad weer op te pakken. Moeten we ons zorgen gaan maken?
Specialisten wijzen deze trend toe aan ‘the fear of missing out’ (FOMO, red.) Het hele jaar door wordt van kinderen verwacht dat ze alles maar meekrijgen, en daardoor worden ze bang dat ze iets missen dat ze eigenlijk zouden moeten weten volgens hun docenten. Dat wordt ze soms gewoon een beetje te veel. Tim (8) zegt “ik vind het best leuk hoor, om over de seizoenen en blaadjes te leren. Maar soms vraag ik me wel eens af of er niet meer in het leven zit dan seizoenseffecten en vergankelijke bladgroei. Dat wil ik liever niet missen”.
Ook Elsje (7) heeft het zwaar: “het liefst wil ik gewoon buiten spelen, maar als ik buiten ben heb ik het gevoel dat ik iets moet leren, bijvoorbeeld hoe ik moet knippen of het beste met een punnikpaddo om kan gaan. Ik heb nog zo veel te doen dat ik geen rust meer kan vinden. Een paar maandjes ertussenuit helpt me om de draad weer te herpakken.”
Naast het FOMO-effect speelt ook de schijnbare zinloosheid voor sommigen een grote rol in de keuze voor een sabbatical. Voor veel kinderen is het lager onderwijs een sleur geworden. Gerrit (10) kan dat alleen maar bevestigen.
“School is stom”, aldus de zelfbewuste tiener.