Waarom vinden mensen Formule 1 leuk?

Vandaag heb ik weer eens actief onderzoek gedaan. Dit keer naar een onderwerp dat me al tijden fascineert, maar niet genoeg om er eerder werk van te maken. Tot vandaag. Een kwartiertje. Dat is niet lang, maar wel genoeg om heel veel opvallende dingen te zien. Het onderwerp? De Formule 1. Dat is dat spelletje waarin mensen in gekke auto’s allemaal rondjes gaan rijden.

Ze noemen het sport, maar dat is het natuurlijk niet. Sport is iets waarbij je lichamelijke inspanning moet leveren, hier zitten de mensen gewoon lekker in een auto. Die auto’s gaan ook nog eens hartstikke snel, dus voor je het weet ben je van A naar B. Of naar A in dit geval, want die lui rijden dus alleen maar rondjes. De hele tijd! En ook niet maar een paar hoor, vandaag maar liefst een stuk of 60. En als ze daarmee klaar zijn, zijn ze dus precies terug op het punt waar ze anderhalf uur eerder in de auto waren gestapt. Wat is het nut daarvan?

Het nut is volgens mij om onderweg zoveel mogelijk reclame te maken. Het maakt niet uit hoe: of je nou een petje draagt, een horloge, de zijkant van je auto beplakt of (iemand deed dit) zelfs 2 reclameborden omver rijdt, hoe onzinniger hoe beter! En voor alle momenten dat er even geen reclame gemaakt wordt door de sporters, zorgt de redactie dat er allemaal reclame tactisch in beeld geplakt wordt. Want als je hier op televisie naar kijkt, zal je zien dat vanuit elke kijkhoek op de baan elk shot ten minste uit 65% logo’s en reclame wordt opgemaakt. Echt! Ik vind het razendknap hoe ze dat doen, en kansloos tegelijkertijd.

Tijdens die rondjes krijgen er ook af en toe wat mensen een klapband (Verstappen) of rollen er een paar uit de baan. Uit de reacties van allemaal dure mannetjes achter computerschermpjes kan je dan opmaken dat dat een hele toestand moet voorstellen. En na verloop van tijd veranderen de vlaggetjes van kleur en dan is het klaar. Met racen in elk geval, dan komt de volgende onzin.

De coureurs veranderen hun reclame-outfit en gaan vervolgens op een podium absurd grote trofees in ontvangst nemen voor een race die gewoon één van de vele uit het klassement is. Kan je je voorstellen dat bij het voetbal iedereen een huldiging door de grachten krijgt als VVV-Sparta met 1-0 wordt gewonnen door een partij? Ik vond het een beetje overdreven allemaal, zeker toen iemand zijn mondkapje afdeed om champagne uit zijn schoen te drinken. Zijn voet is vandaag waarschijnlijk het enige lichaamsdeel dat ook maar een klein beetje sport heeft gezien, dus moet die daar zo voor in het zonnetje gezet worden? Ik vond het wat overdreven.

Gelukkig werd er vandaag geen vrouwdenigrerende rituelen bijgehaald (zoals die pitpoezen of het zoenen van de winnaar door 2 mooie vrouwen in korte rokjes zoals bij het fietsen). Als dat zo was, was mijn verbazing compleet. Maar ik heb voor nu even genoeg gezien. Om het geheel even samen te vatten:

Formule 1 is een knotsgek reclamecircus dat bol staat van de achterlijke rituelen rondom het oersaai rondjes rijden van A naar A door 30 gekke auto’s die heel snel een irritant geluid kunnen maken zolang hun band niet knapt.

Ik kan me heel goed voorstellen dat dat heel leuk is om naar te kijken als je er eenmaal in zit, maar geloof me: als je er nog niet in zit is het overwegend gewoon maf. Heel erg maf.

Dus.

You May Also Like

2 Comments

  1. Mooi verwoord. Ik zou deze woorden graag delen, ergens op sociaal media. Maar ik woon in Zandvoort. 5 minuten lopen naar het circuit. Ik ben geen hater maar vind de hele heisa hier zo overdreven. Toch durf ik dit niet te delen. Overal om me heen F1 gekkies en vlaggetjes, en het is pas over 2 weken. Je mag in dit dorp best veel, maar zeg niets negatiefs over de F1 (of zwarte piet) want ze zoeken je op en maken je af.
    Mvg
    En nee, rechts of links boeit me niet, net zoals autootjes die racen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *