Waarom zijn alle vitale beroepsgroepen onderbetaald?

Sinds voor de kinderopvang bekend gemaakt is wat volgens ons land de vitale beroepsgroepen zijn, realiseer ik me meer dan ooit wat ongelofelijk maf wij toch eigenlijk bezig zijn met zijn allen. Ik heb het lijstje namelijk meerdere keren doorgenomen, en ik zie toch echt nergens consultants staan, of bankiers, marketeers, data tech innovators, trendy startups, agile coaches, entrepreneurs, etcetera. Hoe kan het dan toch zo zijn dat juist die mensen zo veel meer verdienen dan onze vitale beroepsgroepen?

Het laat maar weer eens zien wat een absurd circus we eigenlijk met onze economie aan het hooghouden zijn. Alles draait om groei, vernieuwing, of zoals Marx het noemt: accumulatie van kapitaal. Daar ligt de macht en dus ook het geld. Nu is plotseling de macht omgedraaid en zijn het de vitale beroepsgroepen die het belangrijkst van de samenleving zijn geworden. Gaan we daar dan ook het geld neerleggen?

Ik hoop het wel. Ik hoop dat we straks als de rust (ooit) eenmaal weer een beetje wederkeert, we allemaal de portemonnee gaan trekken en een paar procent extra belasting gaan lappen voor deze ondergewaardeerde beroepen. We zien het nu meer dan ooit: zonder hen valt ons land om! Kunnen we daar dan ook een beetje waardering voor opbrengen?

Hoe vet zou het zijn als een paar opgehemelde CEO’s zichzelf laten omscholen tot verpleger en hun miljardenbonussen gaan schenken aan de zorgsector in de buurt. Puur om de boel een beetje recht te trekken. Het is jammer dat het zo moet, maar “never waste a good crisis”, toch?

Laten we hier vooral eerlijker en rechtvaardiger uitkomen met z’n allen. Niet als een stel lamgeslagen business advisory executive marketing consultants of zo. Wie heeft dat nou nodig!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *