Waarom zijn zoogdieren nooit groen?

Wauw, die held David Attenborough blijft me toch altijd weer verbazen zeg. Zo zag ik een tijdje terug weer een mooie documentaire van hem op Netflix, genaamd “Life in Colour”. Die gaat uiteraard over kleur in de natuur, en daarbij heb ik weer iets geweldigs geleerd. Want wist jij namelijk dat zoogdieren nooit groen kunnen zijn? En dat is jammer, zou je denken, gezien de geweldige camouflage die dat zou bieden. Maar daar heeft evolutie een prachtig plan B voor in gang gezet!

Het grote voorbeeld is hier de tijger. Want welke idioot haalt het nu in zijn hoofd om eerst een knaloranje jasje aan te trekken voordat ie onopvallend door het bos wil gaan jagen? Nou, het blijkt nu dat dieren (hert-achtige dieren in elk geval) dus een soort van kleurenblind zijn en geen onderscheid tussen groen en oranje kunnen maken. In die zin is je knaloranje outfit dus plotseling een fantastische second-best geworden om onzichtbaar uit eten te gaan als jager. Hoe briljant!

Maar waarom is die tijger dan niet gewoon groen als dat toch niet uitmaakt, hoor ik je denken. Nou, kennelijk kunnen haartjes simpelweg niet de kleurstof aanmaken om groen te worden. Dat zit er gewoon niet in, maar oranje kan wel. Slim opgelost!

Moraal van dit verhaal: trap er niet in als je de volgende keer iemand met groen haar over straat ziet lopen! De kans is groot dat die kleur dus mooi helemaal niet echt is.

Dankjewel voor dit inzicht, David Attenborough!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *