Waarom zou je te snel rijden?

Als er één ding is waar ik mijn verstand niet bij kan, is het wel het concept te hard rijden. Zelf doe ik er niet zo vaak aan, maar als ik op de weg kijk zijn er ontzettend veel mensen die het echt helemaal te gek vinden. Maar waarom in godsnaam? Wat is toch het nut van harder rijden dan de snelheidslimiet?

Ik heb er echt lang over na zitten denken, maar ik kan simpelweg geen enkel bevredigend antwoord verzinnen. Mits je in een alarmvoertuig zit op weg om levens te redden, is elke andere reden om zogenaamd te hard te moeten rijden totale crap.

Het meest gehoorde antwoord zal waarschijnlijk zijn: “dan ben je er sneller”, maar dat is geen reden om te snel te gaan rijden. Als je het belangrijk vindt om er sneller te zijn, kan je gewoon eerder vertrekken. Dan ben je er ook sneller en hoef je niet als een zwakzinnige aap rond te rijden. Beter toch? En als je plotseling haast hebt omdat iets zogenaamd heel belangrijk is, moet je ook gewoon stoer genoeg zijn om toe te geven dat je te laat vertrokken bent en het niet zo belangrijk vindt als de rest. Anders was je wel op tijd vertrokken.

Dan zou het nog kunnen dat je te hard rijdt omdat je het niet doorhebt, maar dan moet je gewoon beter opletten. Zet die radio uit, leg je telefoon neer, en probeer terug te denken aan die rijlessen waarin je je uitlegden hoe je ook alweer op moest letten in het verkeer. Dat is niet voor niets, en je zult snel zien dat je ineens allemaal borden langs de weg gaat zien die je precies vertellen wat je moet doen. Heus!

Als je te hard rijdt omdat je de snelheidslimiet te laag vindt, moet je gewoon een langzamere auto kopen zodat je wel de hele tijd plankgas kunt rijden. Als je te hard rijdt omdat je autorijden stom vindt en zo snel mogelijk klaar wilt zijn, moet je gewoon een manier verzinnen door het leuk te maken voor jezelf. Als je te hard rijdt omdat je indruk wilt maken op het andere geslacht, moet je je wereldbeeld bijstellen. En ga zo maar door…

Stuk voor stuk zijn het allemaal onzinredenen die totaal niet werken. Het enige wat ik me dan nog een héél klein beetje voor zou kunnen stellen, is dat sommige mensen het gewoon echt superleuk vinden om heel hard te gaan. Maar als dat het is, en als daardoor 40 procent van de weggebruikers te hard rijdt, moeten al die mensen dus ook de hele tijd dolgelukkig “wiiiiieeeeee” zitten te roepen terwijl ze daar zo hard over het asfalt sjezen. En ergens heb ik zo het vermoeden dat dat ook niet per sé het geval is.

Nee hoor, wat mij betreft is het enige nut van te hard rijden, dat je het voor andere mensen heel gemakkelijk maakt om snel te kunnen zien dat je een zwakzinnige eikel met een stuur bent. Dan hoef alleen jij dat nog maar even in te zien.

De rest weet het al.

Ben of ken jij iemand die vaak/altijd te hard rijdt? Dan hoor ik heel graag waarom je dat doet! Spaar je flitsboetes of zo, of kick je op die spanning? Serieus, ik wil je zo graag begrijpen! Stuur me een berichtje of geef een (eventueel anoniem) antwoord in de comments. Ik wil dit weten!

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *