Een groot mysterie, maar een simpel antwoord. Dat kleine zakje was namelijk om je zakhorloge in te stoppen toen ze nog geen polshorloges hadden. Die klokjes gingen steeds stuk in de grote zakken en kennelijk was het een stuk eenvoudiger om dan maar alle kleren aan te passen dan om die horloges gewoon een stukje steviger te bouwen. Aparte insteek, maar goed.
Laten we dan ook gelijk even de andere bekende raadsels van de spijkerbroek uit de wereld helpen. Bluejeans heet zo vanwege de blauwe kleurstof uit Genua (“bleu de Gênes” = bluejeans) en de naam Denim komt van de sterke stof uit Nimes (“Serge de Nîmes” = denim). En de spijker in de naam komt natuurlijk door de klinknagels die rond de zakken geslagen werden om de boel wat te verstevigen. So far so good.
De vragen die pas écht interessant zijn gaan natuurlijk over de bizarre modetrends die zich rondom dit kledingstuk afspelen. Want waar mijn spijkerbroek nou echt helemaal van afzakt, zijn die afgelebberde stukjes spijkerstof die de jeugd van tegenwoordig om de beentjes met zich heen zeult over straat. Alsof ze 18 jaar in de wildernis zijn opgevoed door wolven en uiteindelijk via een flinke vulkaanuitbarsting met grof geweld de bewoonde wereld in geslingerd zijn.
Ik ben me er ernstig van bewust dat ik nu als een bejaarde zeiksnor klink maar die afweging is genomen en de keuze is gemaakt: ik wil mij niet associëren met ‘die jeugd van tegenwoordig’. Want serieus gasten, echt, serieus? Een geschaafde knie had ik vroeger ook nog wel eens op mijn broek, maar dit gaat mij te ver.
Ik zag een lap stof van 1 been die voor 700 euro als fashion over de toonbank gaat. Dat is 100 euro per vierkante centimeter stof en dat vind ik eerlijk gezegd best veel geld. Bovendien krijg ik het gewoon plaatsvervangend koud als ik die kinders tegenwoordig eigenlijk in een soort mislukte korte broek de winter door zie stappen. Dat is toch armoe troef?
Het hele concept van de spijkerbroek in 1800 was de uitvinding van een robuust stuk werkkleding dat lang mee zou gaan en jou en je zakhorloge kan beschermen. Wij maken daar ruim 200 jaar later een génante aanfluiting van en betalen zelfs het tienvoudige als de broek niet eens meer zijn primaire functie kan vervullen. Levi Strauss zou zich omdraaien in zijn graf. En why?
Omdat we een beetje gekkies zijn met z’n allen. That’s why!
Deze vraag is met dank aan Discrete Harry die liever geen naam noemt. Bedankt discrete Harry, ga vooral zo door en laat jou een voorbeeld zijn voor ons allen: je hebt helemaal geen naam nodig om een vraag in te dienen bij Wateengast.nl!! Yes!