Wanneer ben jij voor het laatst door een brandnetel geprikt?

Uit de categorie “dingen die je nu niet zo vaak meer gebeuren”, hier een vraag die vroeger elke dag aan de orde van de dag was. Het gaat over de brandnetel, een geniepig kloteplantje dat je vroeger minstens drie keer per week te grazen nam door je enkels en/of armen zonder enige geldige aanleiding te verschralen. Tijdens mijn studententijd heb ik die plant waarschijnlijk voor het laatst gevoeld tijdens het wildplassen na een goede avond kroegen of een festival, maar toen was ik ongetwijfeld zo beneveld dat ik me nu niet eens meer kan herinneren hoe dat voelde. Jullie wel?

Heel gek eigenlijk, want ik moest mijn zoontje nu uitleggen dat ie uit moet kijken voor die brandnetels, maar ik weet niet eens meer wel risico ik hem voor probeer te behoeden. Vroeger kende ik die natuur op mijn duimpje, hoe beperkt die ook is in de stad. Ik wist precies welke besjes het beste in mijn blaaspijp pasten. Ik wist wanneer een lieverheersbeestje in paniek op mijn hand zou kakken. Ik wist welke struiken prikten en wanneer het gras werd gemaaid.

Nu weet ik alleen nog dat een park vol staat met bomen, that’s it. Ach ja, ik lig er verder ook niet wakker van hoor, maar toch. Het is wel vreemd hoe dat gaat.

Al zou het nog een stuk vreemder zijn wanneer ik nu nog steeds als man van 36 elke dag in de bosjes zou liggen…

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *