Waren de middeleeuwen stiekem niet gewoon supervet?

Het is algemeen bekend dat er heel weinig bekend is over de middeleeuwen. Het is ook algemeen bekend dat mensen zichzelf graag compleet naar de klote helpen als ze daar ook meer even toe de kans krijgen. En ergens heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat deze twee zaken meer met elkaar samenhangen dan wel altijd dachten. Is dit niet typisch weer zo’n gevalletje “what happens in de middeleeuwen, stays in the middeleeuwen”?

Ik zou het in in elk geval niet gek vinden. De mensen hebben immers net eindelijk de oudheid achter de rug, waarin ze onder erbarmelijke omstandigheden zonder wifi, robotstofzuigers of vaatwassers hebben moeten leven. Dan is het niet gek dat je je eindelijk een keertje lekker laat gaan zodra je de kans krijgt. En aangezien je voorlopig tot aan de vroegmoderne tijd toch niet op tijd je nest uit hoeft te gaan is er ook geen enkele reden om je plotseling verstandig te gaan gedragen.

Nee hoor, ergens vind ik het nog best beschaafd dat die middeleeuwse partypeople het bij ‘slechts’ een eeuw of 10 hebben gelaten. En dan ook nog eens netjes vóór 1500 de muziek uit zodat de buren er geen last van hebben. Van mij mag je dan best lekker tot het middeleeuwse gaatje feesten zolang je daar zin in hebt.

Good for you, middeleeuwers. Genoot ervan.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *