Wat heeft 2000 dagen niet roken me opgeleverd?

2000 is de laatste tijd echt mijn lievelingsgetal! Vorige week was dit namelijk nog het aantal unieke bezoekers dat deze website voor het eerst in een maand wist te bereiken. Vandaag is 2000 precies het aantal dagen geleden dat ik voor het laatst gerookt heb. En dat is best een lange tijd! Om het wat beter te kunnen bevatten: 2000 dagen is bijna 5 jaar. En als je bijna vijf jaar niet rookt heb je daar ontzettend veel profijt van. Dat wil ik vandaag even vieren!

Maar eerst even terug naar die bijzondere dag, 2000 dagen geleden. Ik was toen net 30 geworden en had besloten dat het wel eens mooi was geweest met dat roken. Mijn zoontje Willem zat eraan te komen en ik moest er niet aan denken dat ik zo’n kansloze gast zou worden die steevast met een peuk in zijn handen achter de kinderwagen aanloopt. Omdat ik voor die tijd 15 jaar een ware ambassadeur voor het roken was geweest en nog nooit een dag had geprobeerd te stoppen, vond ik dat ik ook niet moest zeuren als ik dan wel een keertje zou stoppen. En zo geschiedde, al had ik daar wel een beetje hulp bij nodig.

Dit boekje helpt je nét die spannende drempel over

Die hulp kwam in de vorm van een boekje. Ik noemde dit briljante hulpmiddel ook al even in dit ervaringsverhaal over een jaar geen alcohol drinken, want net als bij stoppen met drinken is het stoppen met roken ‘gewoon’ een verslaving die je even moet doorbreken. En daarvoor helpt het enorm om in te zien wat die verslaving precies is. Het boek ‘De opluchting’ van Jan Geurtz heeft mij hier onwijs bij geholpen, en tijdens de laatste bladzijdes van het boek rookte ik inderdaad heerlijk wat mijn allerlaatste sigaret ooit bleek te zijn. Een bijzonder moment op 8 december om 23:08 uur dat ik nooit van mijn leven zal vergeten. Ik zie die peuk nog van het balkon naar beneden vallen. Trots!

Tijdens het stoppen is het zeker wel even moeilijk geweest, maar gelukkig wordt dat echt met de dag makkelijker. Net als bij stoppen met drinken eigenlijk, en voor je het weet sta je opeens 500 dagen droog. Voor mij als gamende nerd hielp het enorm om een stukje statistiek als spelelement toe te voegen, en dus kocht ik een appje genaamd Kwit (toen nog een paar euro). Hier vul je in wanneer je stopte met roken, hoeveel je normaal gesproken rookte, wat je sigaretten kosten en vervolgens gaat ie allemaal dingetjes voor je uitrekenen.

Zo kun je vervolgens prestaties (achievements) unlocken als je bijvoorbeeld 25 euro hebt bespaard, 100 sigaretten niet hebt gerookt, 2 dagen langer gaat leven, de nicotine uit je bloed is, enzovoorts. Voor mij hielp dit enorm omdat ik er vooral niet aan moest denken dat ik die tellers ooit zou moeten resetten. Daarbij zie je alle gezondheidsvoordelen voorbij komen en vooral in die eerste twee maanden gaan die schrikbarend hard. Een onwijs leuke app (en wellicht zijn er nog anderen), die zo leuk is dat ie nog steeds aan het doortikken is op mijn telefoon. Vandaag na 2000 dagen kan ik dus nog steeds zien wat die briljante keuze mij allemaal precies opgeleverd heeft.

En dus, om terug te komen op de vraag waar deze post allemaal mee begon, wat heeft dat stoppen met roken 2000 dagen geleden allemaal opgeleverd? Welnu, kijk en huiver:

13.000 euro (sodeknetters!!), en 38.000 sigaretten niet gerookt (dat zijn ongeveer tweehonderd sloffen, een flinke toren!) Mijn hemel! Wat ik het engste vind aan deze cijfers, is het feit dat ik deze sigaretten ook écht had gerookt als ik nooit was gestopt met roken. Omdat ik nooit zou gaan minderen (dat kan ik helemaal niet), was het enige alternatief om een pakje per dag te blijven roken.

Wat ben ik toch blij dat ik toen voor die andere optie heb gekozen. Een leven zonder sigaretten, dat is toch wel zó veel fijner dan een leven met! En je hoeft echt alleen maar even door een paar zware maanden heen, daarna kom je aan de andere kant en ben je er vanaf, al blijf je net zoals ik waarschijnlijk altijd verslaafd. Ik vind het na 5 jaar nog steeds lekker als ik op de bushalte een sigaret ruik en kan me nog al te goed voorstellen hoe lekker het zou zijn om weer te roken. Ik ben benieuwd of ik daar nog ooit vanaf kom, maar dat zal wel niet… ach ja.

Mocht jij er nog niet aan zijn begonnen, doe jezelf en je omgeving een plezier stop ook gewoon een keertje. Serieus, die Jan Geurtz kan je werkelijk helpen met die eerste, enge stap. En daarna hoef je het alleen maar nooit meer te doen!

Als ik het kan, kan jij het helemaal. Geniet ervan!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *