Wat is de draaicirkel van mijn cavia?

Soms moet je cavia de bocht om. In dat geval is het belangrijk dat ie daar wel toe in staat is. Zeker in krappe ruimtes kan de draaicirkel van je cavia het verschil maken tussen een fraaie bocht en een knorrend hoopje vastgeklemde ellende. Maar hoe weet je of de draaicirkel van je cavia toereikend is voor de situatie? Gelukkig weet ik daar een handig trucje voor.

Want gelukkig zijn cavia best lenige beestjes. Zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld een schildpad of een walvis, kan hij zich prima omkeren als je maar net weet waar je hem moet buigen. Bij de cavia zit dat punt in het midden. Doordat ie daar zo lekker doorbuigt, kan je heel simpel doorrekenen wat zijn draaicirkel is. Het enige dat je daarvoor hoeft op te meten is de afstand tussen zijn neus en zijn holletje. Bijvoorbeeld met deze speciale cavia-lineaal:

Vermenigvuldig deze afstand vervolgens voor de lol nog een keer of wat met pi en hou rekening met de allergemeenste deler en daar is je cirkel. Een kind kan de was doen (behalve die van mij). Dat scheelt een hoop caviale ongemakken.

Dus.

PS. let op dat je cavia niet per ongeluk een chihuahua is. Dan moet je je uitkomst namelijk x2 doen. Hier lees je hoe je het subtiele verschil kunt herkennen.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *