Wat is de optimale stoothoek om bier mee te gooien?

Naar aanleiding van deze cursus biergooien ontving ik direct een ingezonden vraag van Lus om voor hem zijn optimale stoothoek te berekenen. Vanavond om 22 uur moet hij namelijk laten zien wat hij waard is als Rowwen Hèze op het slotconcert zijn eerste nummer inzet. Lus zou deze berekeningen natuurlijk heel eenvoudig zelf kunnen maken in Excel, maar omdat ik de kwaadste niet ben zal ik dit sommetje voor deze ene keer gewoon eens voor hem uitwerken. Wat een gast ben ik toch.

Uiteraard moeten we eerst even de juiste inputvariabelen invoeren in het model. Lus had aangegeven 1 meter 84 lang te zijn en met zijn gewicht van 77 kilo (+/- 1) doorgaans het liefst met rechts te werpen. Op zich zijn dit gemiddelde statistieken dus op deze features hoeven we het model verder niet te twaeken.

Gelukkig zijn de omgevingsvariabelen verder redelijk constant. Het slotconcert wordt in een grote afgesloten tent gehouden waar de wind geen rol van betekenis speelt. De ingang is gewoon aan de achterkant waardoor er ook geen vreemde luchtcirculaties en zijwinden voor turbulentie kunnen zorgen. Bovendien is het dak op de meeste plekken hoog genoeg omdat er ruimte is voor 20.000 woeste boeren. Optimale condities dus voor een mooie streep.

Ik zal jullie verder niet vervelen met de exacte werking van het algoritme, dus laten we vooral snel over gaan op de output. Ervan uitgaande dat je je vanavond om 22.00 uur op maximaal 40% van de middenlijn van de tent bevindt, raad ik je aan om de worp standaard in te zetten in een hoek van 48,2 graden. Om te beginnen. Ga eerst een paar keer proefwerpen, en als blijkt dat je toch steeds iets zuidelijk afwijkt kan je altijd nog een procentje ophogen naargelang de situatie.

Wel een belangrijke factor is natuurlijk de luchtvochtigheid. Zeker ten hoogte van Horst-America (GPS 51° 26′ NB, 5° 59′ OL) correleert deze sterk met het enthousiasme van de boeren. Om hiervoor te compenseren zul je tijdens het tweede uur van het concert toch zeker drie graden hoger moet mikken dan aan het begin van de avond. Hou hier rekening mee.

Dan is verder natuurlijk het te hopen dat je worp niet te veel uit zijn traject gestuurd zal worden door druppelende condensering van het dak en kruisende projectielen van andere werpers. Je ben natuurlijk niet de enige die vanavond om 22.00 zijn mooiste worp van het jaar zal willen laten zien.

Rest mij niets anders dan je heel veel succes en plezier te wensen vanavond. Ik zal er staan om je aan te moedigen. Geloof in je innerlijke boer en dan komt het helemaal goed.

Godspeed!

Deze vraag is met grote hulde aan Lus, levensgenieter tot en met en RH-partner voor het leven. Succes vanavond!

You May Also Like