Wat is het idee achter jeuk?

Er zijn weinig dingen zo irritant als een zinloze kriebelige jeuk op het moment dat je net perfect ligt om te slapen. Die jeuk gaat niet weg zonder heel even met je hand in de buurt van de plek te zijn, en daarna is ie weg. Waar is dat in vredesnaam goed voor?

Jeuk van een insectenbeet snap ik nog wel, dan is je lichaam bezig om zich te verzetten. Maar waar is het mee bezig als er zinloos gejeukt wordt? Nu heb ik even op internet rondgekeken, en toen kwam ik op deze site uit. Daar staat dat “Jeuk een gevoel van de huid is, dat u de drang geeft om te krabben of te wrijven”. Nou dat wist ik denk ik wel. Daarna komen ze met een lijstje van oorzaken, waaronder schurft, allergie, processierupsen etcetera. En ook die snap ik allemaal wel, maar ik snap nu nog steeds niet wat het idee is achter de jeuk zelf. Waarom geeft het mij de drang om te krabben?

Ergens neemt je lijf je hier gewoon in de zeik. Een kriebel die je waarschuwt omdat er bijvoorbeeld een beestje over je heen loopt heeft een gegronde reden om te krabben. Maar een interne kriebel heeft dan toch geen zin?

Ik denk dat ik hier gewoon nog een paar nachtjes over moet slapen. Wat is toch die psychologie achter jeuk? Ik zou willen dat ik jeuk gewoon een stel vragen kon stellen, maar ik heb gemerkt dat dat niet zo opschiet. Dan maar op zoek naar andere data over dit fenomeen…

Heb je tips? Dan hoor ik het graag!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *