Wat is het idee achter kloktober?

Tegenwoordig worden steeds meer maanden ingezet om maatschappelijke bewustwording te forceren. Zo ook de maand Kloktober, die geheel in het teken staat van respect voor onze uurwerkjes. Het idee is dat mensen het grootste deel van de maand hun klok laten staan. Dan, na een week of drie gaan we allemaal naar de klok om hem een uur vooruit te zetten. Dit schept zoveel collectieve verwarring dat we ons allemaal massaal weer realiseren welke  prominente plaats de klok in onze levens heeft ingenomen. Een prachtig initiatief.

Overigens zou deze briljante bierklok alle problemen in 1 klap oplossen:

Maar het blijkt ook hard nodig om bewustwording te creëren voor klokken. Veel kinderen beseffen zich vaak niet eens dat er andere landen zijn die soms in compleet andere tijdzones leven. Soms staat de klok voor, maar veel vaker staat ie ernstig achter. Daarbij gaan er ook steeds meer klokken gaan volledig digitaal, waardoor er steeds vaker kleine wekkertjes achterin een rommelige la liggen die per ongeluk niet verzet worden. Ook klokjes van thermostaten en magnetrons staan soms wel maanden op de verkeerde tijd. Overal komen mensen te laat en dat is natuurlijk de schuld van de klok.

Daar moet iets mee gebeuren. Kloktober is gelukkig een eerste stap in de goede richting. Overigens is Kloktober niet de eerste maand die hip misbruikt wordt. Wat dacht je van:

 1. Hertog Januari
 2. CrèmeBruari
 3. Zwemdiplomaart
 4. Lekkermetderoltrapril
 5. Mij
 6. Godnondejuni
 7. Julitersbier
 8. Moetdatnougustus
 9. Septemmer
 10. Kloktober
 11. Movember
 12. Wateengoedideecember

Update: na het plaatsen van deze post kwam ik er door mijn Google-zoekverkeer achter dat de term kloktober ook al een heel andere betekenis heeft. Het is tevens een grote hulde aan het drinken van Klok-bier, een initiatief waar ik alleen maar achter kan staan! Hier lees je er meer over.

En deze is natuurlijk ook prachtig:

You May Also Like