Wat is het verschil tussen een gewone kerstboom en een biologische kerstboom?

Laatst kreeg ik zowaar weer een heerlijke vraag ingezonden in mijn inbox. Dit keer compleet in stijl over iets wat ons allemaal aangaat deze dagen: kerst. En dan het bijzonder de kerstboom. Natuurlijk heb ik hier al regelmatig geschreven over de absurditeit van dit concept, maar kennelijk gaat de nonsens om deze traditie nog verder dan ik dacht. Uit de vraag van Iwan kan ik namelijk opmaken dat er tegenwoordig ook al zoiets verkocht wordt als een “biologische kerstboom”. Serieus?!

Het feit dat je erbij moet zeggen dat je boom biologisch is slaat natuurlijk al nergens op. Een boom is per definitie natuurlijk van aard dus dat nog eens extra benoemen is totaal zinloos. De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen is als ie misschien in een rijtje staat tussen een kerstboom van accuzuur, eentje van samengeperst kernafval en een kerstboom van opgestijfd hondenbraaksel. Al is die laatste waarschijnlijk net zo biologisch als de biologische kerstboom waar we het nu over hebben bedenk ik me nu… Is er dan misschien meer met die biologische kerstboom aan de hand?

Waarschijnlijk is het gewoon weer zo’n marketingstunt om op te vallen met je kerstboom door te doen alsof ie een superfijn leven heeft gehad tot de dag kwam dat ie onschuldig met een botte bijl neergehakt werd onder het zielige aangezicht van zijn arme kindertwijgjes. De verkoper zal je waarschijnlijk doen geloven dat dit een blije scharrelboom was, met een vrije uitloop zover hij maar wilde. Die kerstboom heeft altijd in de wei gestaan en werd elke avond geknuffeld door 12 fiere knuffelridders die jolig door de weides sierden op hun zachtaardige kudde van ongetemde alpaca’s.

Dit alles tot precies diezelfde botte bijl een eind aan hun korte kerstboomleven maakt als die van een gewone kerstboom, maar dan wordt het lijk voor twee keer zoveel geld verkocht en in een huis opgezet waar het ruikt naar quinoa, löss en heel veel zompige brie. Die mensen zijn namelijk gevoelig voor dit soort marketing, en zouden zelfs nog een blik biologisch kernafval in huis zetten als iemand toevallig de moeite zou nemen om ze dit te verkopen.

Nee hoor, voor mij is het woordje ‘biologisch’ altijd een synoniem voor het woordje ‘afzetterij’. Ik zou willen dat ik erin kon geloven, maar sinds de dag dat ik voor het eerst biologisch pleepapier (in plaats van ‘gerecycled’ zoals het de dag ervoor nog heette) en biologische plastic wegwerpbordjes zag ben ik wel zó intens achterdochtig geworden dat ik altijd bewust op zoek ga naar producten die juist niet biologisch aangeprezen worden.

Voor mij dus geen biologische kerstboom dit jaar, die mogen van mij lekker verder blijven scharrelen. Doe mij maar mijn eigen, vatisge, lelijke over de top ‘gewone’ boom!  Die dennengeur en die naalden zijn mij biologisch genoeg hoor.

Dit relaas is met grote dank aan Iwan! Zonder jou had ik nooit geweten dat er daadwerkelijk biologische kerstbomen aangeprezen worden. Wat een absurde wereld zeg! 🙂

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *