Wat kan je allemaal voor leuks met Flutter?

Ik heb weer eens een nieuwe hobby hoor! Dit keer wederom eentje uit de programmeerhoek, omdat ik nu eenmaal een nerd ben en het leuk vind om nieuwe dingen in elkaar te coderen. Mijn nieuwe hobby luistert naar de naam Flutter, en hij geweldig! Maar wat het is?

Flutter is een relatief nieuw framework van Google waarmee je native apps voor Android en iOS kunt programmeren. Het gave hiervan, is dat je het niet met visuele editors hoeft te doen, maar dat je alles volledig in je code kunt opbouwen. Alles, dus ook de visuele layout en de opmaak van alle elementen van je app.

Dit alles wordt opgebouwd in een heel logisch te volgen Widget-tree. Alle stukjes van je app (textveld, knop, lijstje, plaatje, etc.) hangen als een soort stamboom aan je app, en volgens dat concept is het heel leuk werken om je app te bouwen. Vervolgens compileert Flutter je code (overigens in de Javascript-achtige taal Dart), naar een supersnelle app volgens het prachtige Materialize-design.

Als je al een beetje kunt programmeren krijg je dit redelijk snel onder de knie, en daarna kan je meteen los om je wilde app-fantasieën te verwezenlijken met dit mooie framework. Omdat dit een hele leuke en tastbare manier van coderen is (je ziet meteen resultaat), kan ik niet anders dan elke nerd aanraden om ook eens een avondje te gaan stoeien met Flutter en Dart.

Bij deze! Op deze link staat ook veel documentatie, maar als je wat meer wilt leren kan ik je aanraden om deze cursus eens te proberen.

Voordelen van Flutter
– door het Material-design zien je apps er meteen goed uit
– het coderen in Dart en de Widget-tree is heel leuk om te doen
– en je krijgt je app ook nog eens zowel in Android als iOS terug (1 codebase)

Nadelen
– ik heb als Python data science fanboy nog altijd moeite om echt grip te krijgen op de data bij mijn API-calls (bijv: convert json to a list of objects that are instances of a class which are widgets in itself… etcetera)

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *