Vroegtijdige kerststemming komt vaker voor dan je denkt

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 100 mannen wel eens last heeft van een vroegtijdige kerststemming. Bij vrouwen ligt dit aandeel waarschijnlijk zelfs nog iets hoger. Op zich is dit niet schadelijk, maar het kan natuurlijk wel als gênant ervaren worden. Zeker in het begin van je relatie. Hoe kan het dat sommige mensen soms zelfs al in oktober beginnen met pieken?

De precieze oorzaak is onbekend, maar waarschijnlijk is het een combinatie van lichamelijke, psychische en commerciële processen. Helaas rust er nog altijd een taboe op vroegtijdige kerststemming, ook al komt het vaker dan veel mensen denken. Helemaal voorkomen van het probleem gaat waarschijnlijk niet lukken, maar gelukkig zijn er wel wat trucjes waarmee je je kerststemming een beetje uit kan stellen.

Zo helpt het bijvoorbeeld door je kerstbehoefte bespreekbaar te maken met je partner. Zet samen bijvoorbeeld een klein kerststukje in de hoek van de kamer. Mocht je voelen dat je in een kerststemming raakt, kan je je daar altijd even rustig terugtrekken zonder dat je gelijk een hele kerstboom in de woonkamer hoeft op te tuigen.

Ook wil het nog wel eens helpen om aan een andere feestdag te denken, zoals bijvoorbeeld Halloween of Sinterklaas. Vooral die laatste kan een goede domper op de kerstvreugde zijn. Niets helpt immers beter op je stemming dan fantaseren over een hoogbejaarde man in jurk met een stel politiek beladen knechtjes.

 

You May Also Like