Wat kan je doen tegen ontspanningsstress?

Ben ik de enige die wel eens last heeft van ontspanningsstress? Je weet wel, dat is die irritante kriebel alsof je iets nuttigs moet doen, terwijl je eindelijk helemaal vrij bent. Hoe je ook gaat zitten en wat je doet, je blijft je maar afvragen of er niet iets was wat je nog moest doen. Een bloedirritant fenomeen.

Het speelt vooral op als je lang naar dat ene vrije moment hebt uitgekeken. Dan zijn je verwachtingen zo hoog opgelopen dat je ontspanning eigenlijk alleen maar tegen kan vallen. Je legt jezelf dan een soort ontspanningsplicht op (“nú moet ik me toch ontspannen!”) waardoor je niet meer kan presteren als het erop aankomt. Dan kan het zomaar opeens zijn dat je helemaal niet weet wat je met jezelf aanmoet en voor je het weet is je vrije tijd alweer voorbij. Zonde!

Die ontspanningsstress wordt veroorzaakt doordat je gewend bent geraakt aan de alledaagse drukte. Net zoals je jezelf een slaapritme aanleert, leer je jezelf ook een ritme aan om productief en nuttig te zijn. Dat ritme kan je niet zomaar van het ene op het andere moment uitzetten. Dat kost tijd en dat is dan ook precies de reden waarom mensen af en toe een langere, aaneengesloten vakantie nodig hebben.

Ergens lijken wij daarin best op onze PC’s. Ook die gaan stuk als ze te lang aanstaan. De oplossing ligt dan ook in het regelmatig uitvoeren van een zachte reset. Op dag 1 van je vakantie schakel je je interne computer uit en pas een dag of drie is ie eindelijk helemaal afgesloten. In de tussentijd gaat je interne PC ook nog eens wat mentale updates installeren waar je eerder niet aan toe bent gekomen of niet aan hebt willen denken.

Het gevolg: het duurt ook weer twee keer zo lang om je interne PC op gang te krijgen na je vakantie. Maar toch is het heel belangrijk om je leven zo af en toe opnieuw op te starten. Hiermee verklein je de kans op ernstige schade of een virus en zorg je dat je interne geheugen in optimale conditie blijft.

En wees daar maar zuinig op, want als je je leven terug moet zetten naar fabrieksinstellingen ben je natuurlijk een stuk verder van huis!

You May Also Like