Wat maakt programmeren de perfecte hobby?

Zoals jullie misschien wel weten hou ik ervan om in mijn vrije tijd creatief bezig te zijn. Dan kun je natuurlijk gaan Ministecken, pottenbakken of punniken, maar die hobby’s zijn niet per sé mijn ding. In plaats daarvan, heb ik ontdekt dat programmeren misschien wel de perfecte hobby voor mij is. Ik ben er inmiddels alweer maanden achter elkaar zoet mee. Maar wat maakt programmeren eigenlijk tot een van de leukste hobby’s die je kunt hebben?

1 – Je kunt er werkelijk alles mee maken
Programmeren is feitelijk niets meer dan een computer vertellen wat ie voor je op een beeldscherm moet toveren. En dat kan werkelijk alles zijn dat je je maar kunt voorstellen! Wil je een website maken? Kan. Wil je een app maken? Kan. Wil je een sensor uitlezen en de output op het scherm een oude telefoon runnen? Kan. Wil je iets weten? Kan! Vrijwel alle digitale media die wij gebruiken is opgemaakt uit code, en dat betekent dus ook dat je met code alle digitale media kunt maken die je wilt. En dus kan je echt helemaal los! Hoe leuk is dat?

2 – Het kost (bijna) niets
Om te programmeren heb je eigenlijk alleen maar een computer nodig, en aangezien de meeste mensen die toch al in huis hebben, kost het je weinig extra’s om met programmeren te beginnen. Code zelf is natuurlijk gratis, en zelfs de beste programma’s om die code in te typen zijn gratis te downloaden (mijn favorieten: Jupyter en Visual Studio Code). Mocht je niet weten waar je moet beginnen, kan je als startpunt natuurlijk een leuke online cursus kopen. Het platform Udemy is hiervoor te gek, maar ook op Youtube is meer dan genoeg (gratis) materiaal te vinden. En daarna heb je werkelijk eindeloos plezier voor nul extra geld!

3 – Het is intellectueel uitdagend
Nu kun je het programmeren natuurlijk zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt. Je begint met een simpele website of analyse, en daarna kan je stapsgewijs steeds moeilijker gaan. En het is gewoon heel erg leuk om iets uit te pluizen en daarmee een creatief doel mee na te streven.

4 – De voldoening is ongeëvenaard
Het euforische, trotse gevoel als je eindelijk iets voor elkaar krijgt waar je een hele tijd op hebt zitten puzzelen is werkelijk ongeëvenaard. Iedere programmeur zal wel dat “oe yeah!!”-gevoel kennen en daarbij die heerlijke kriebel in zijn of haar lijf kunnen herinneren. Die voldoening alleen al is genoeg om eens voor in de code te duiken.

5 – Het voelt best een beetje stoer
Ik kan er stiekem best wel van genieten als ik zo’n donkere editor met allemaal schijnbaar onbegrijpelijke code op mijn scherm heb. Zelfs als die code de meest kinderlijk eenvoudige HTML-pagina maakt, ziet het er gewoon al heel snel tof uit als je het in een mooie editor naar boven tovert.

6 – Je bouwt een portfolio op
Alles wat je programmeert, blijft zo lang bestaan als je zelf wilt. En omdat je langzaam steeds beter wordt, zie je dat ook terug in alles wat je maakt. Als je nou alles wat je maakt ergens online bundelt, krijg je een heel leuk portfolio te zien van je voortgang en al je creatieve producten. En wie weet wanneer dat nog eens van pas komt?

7 – Je kunt er misschien zelfs ooit nog geld mee verdienen
Los van dat programmeren voor de kost een van de leukste manieren is om geld te verdienen, kan je er (denk ik) ook best nog wel wat mee bijsnabbelen. Het is mij nog niet gelukt hoor, maar ik kan me zo voorstellen dat de realisatie van een goed idee en de nodige marketing uiteindelijk best goed uit kunnen pakken als aanvulling op je AOW later.

8 – Het voelt nuttig
Als je programmeert voelt het alsof je jezelf aan het ontwikkelen bent, en daardoor voelt het gewoon een stuk beter dan wanneer je dezelfde tijd op de bank voor Netflix hebt doorgebracht. Zelfs al is het resultaat niet om over naar huis te schrijven, ik weet zeker dat je nooit dommer zult worden van een avondje programmeren.

9 – Je kunt er statistiekjes over bijhouden
Hier komt weer even de nerd in mij naar boven, maar op de site Code::Stats kan je dus precies bijhouden hoeveel code je typt en in welke programmeertaal. Dat gooit een stukje gamification op je werk waardoor je toch steeds weer een beetje meer wilt typen. Voor mij werkt het in elk geval onwijs verslavend!

10 – Je kunt er een goede baan mee krijgen
En last but not least: er is in deze moderne tijd gewoon altijd onwijs veel vraag naar ontwikkelaars, programmeurs en analisten. Als jij kunt programmeren, weet ik zeker dat er altijd wel een bedrijf is dat jou in dienst wil nemen. En als bonus mag je dan ook nog eens heel leuk werk doen! Dat is toch een win-win situatie?

Al met al kan ik me dus eigenlijk simpelweg geen enkele hobby voorstellen die nóg leuker, creatiever, uitdagende en nuttiger is tegelijkertijd dan programmeren. Jij wel? Dan hoor ik dat uiteraard graag!

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *